Lea Kujovic: “ In Servië kan ik me niet genoeg ontplooien”

Lea Kujovic is een 21- jarige studente die Journalistiek studeert aan de Universiteit van Novi Sad. Ook al ziet Lea haar toekomst niet in Servië, toch wil ze iets aan de structurele problemen doen in de media van haar land.

“Ik studeer Journalistiek en ik heb dat gekozen omdat ik in het secundair fotografie studeerde. Na mijn middelbare school wou ik dit niet opgeven en zocht ik een opleiding die iets te maken had met fotografie. Ik wilde dankzij mijn geweldige sociologieleerkracht iets bestuderen dat een menselijk aspect had; zij inspireerde mij. Als fotograaf zou ik graag reportages maken maar ik sta ook open voor andere dingen. Ik zie me niet mijn hele leven dezelfde job uitoefenen, ik zie wel naar waar de weg me brengt. Op dit moment heb ik nog geen flauw idee welke job ik zal doen als ik mijn opleiding afrond. Dat komt vooral omdat ik niet in Servië wil blijven, ik wil naar een ander land verhuizen. “

“Waarschijnlijk ga ik na mijn studies naar Hongarije, mijn mama komt van daar. In Hongarije zou ik graag verslag uitbrengen voor de Servische minderheid. “

“Het is heel triestig want overal waar we zullen komen, zullen we een minderheid zijn. Je zal altijd sociale en culture verschillen hebben. Overal waar je naartoe zal gaan, ben je niet thuis. Dat is hard en je moet telkens met jezelf in gesprek gaan over wat het belangrijkste is: economische onzekerheid in eigen land of kwaliteit in het leven. Ik wou dat ik hier kon blijven maar ik moet eerst aan mijzelf denken. In Servië voel ik me wel sociaal en cultureel geaccepteerd maar veel kansen om te ontwikkelen heb je hier niet. Maar daarvoor zou ik misschien even in Servië willen ervaring opdoen in de radiowereld. “

“In Servië is er een tekort aan kwaliteitsvolle media voor kinderen, en ik zou dat gat graag opvullen. In ons land wordt te veel geconcentreerd op de gepensioneerde bevolking. Er is te weinig focus op de jongere bevolking omdat het belang voor de overheid te klein is. Maar de fundamenten van ons land zijn net de jongeren. Het is belangrijk dat onze jeugd goed onderwijs krijgt, want zij worden de mensen van de toekomst.”