©Pixabay

Enkele dagen na de verkiezingen in Vlaanderen heerst er een mix van blijdschap en frustratie onder de kiezers. Deze gevoelens zijn niet anders voor Dulce G., lid van Antwerps inclusief theatergezelschap WeThePeople. Zij deelt haar bezorgdheid over de manier waarop cultuur behandeld is tijdens de verkiezingscampagnes. 

“Er is helemaal niet genoeg aandacht besteed aan de cultuursector deze verkiezingscampagne”, zegt Dulce. “Er is amper iets over gezegd, terwijl dat er wel veel protestacties waren en in de cultuurwereld zelf is er veel aandacht voor, maar op televisie of via sociale media kwam er geen aandacht.”

Dulce herinnert zich de vorige verkiezingsperiode van het Vlaams parlement, toen Jan Jambon de cultuursubsidies wilde afschaffen. “Ik had inderdaad gehoord dat de Vlaamse regering cultuursubsidies wilde afschaffen, maar ik vond dat de link tussen politiek en cultuur en de afschaffing van die subsidies niet duidelijk gelegd werd.”

Op 10 juni kwam bij HUMO een lezersbrief binnen met de titel: ‘‘Extreemrechts bedreigt onze cultuur op precies dezelfde manier als de radicale islam dat volgens hen doet”. Dulce maakte zich daar ook grote zorgen over: “Ik heb daar heel veel schrik over gehad. Vlaams Belang wil wel cultuur, maar dan à la Studio 100, en alle zogezegde ‘linkse zever’ zou worden afgeschaft. Als Vlaams Belang een meerderheid zou vormen, zag het er niet goed uit voor ons en andere mensen in de cultuurwereld. Vlaams Belangers vinden dingen te snel ‘linkse zever’. Linkse politiek is voor de cultuursector wél honderden keren beter dan rechtse politiek. Het is niet rampzalig wat er nu gebeurd is, maar met Vlaams Belang zijn wij zo goed als verloren.” De partijen die volgens haar het dichtst aanleunen bij haar passie voor cultuur zijn eerder de linksere. “Het is wel een moeilijke keuze. Alle niet-extreme partijen hebben gewoon goede standpunten over cultuur en voeren een sociaal beleid.”

De culturele sector in Vlaanderen staat na dit weekend voor veel uitdagingen. In de samenleving is het moeilijk om hoop te vinden op een betere toekomst voor de cultuurwereld. Maar met de juiste politieke steun en bewustzijn kan die volgens Dulce een betere toekomst in de samenleving krijgen.