N-VA mag dan wel de grote winnaar zijn geworden van de verkiezingen, in West-Vlaanderen is het vooral Vlaams Belang dat feest mag vieren. Met 25.5% mag het zich de grootste partij van de provincie noemen, gevolgd door N-VA en CD&V. Vooral voor die laatste is dit een serieuze tegenslag, na lange tijd de kroon te spannen in West-Vlaanderen. “Maar er is een enorm verschil met de lokale verkiezingen”, aldus burgemeesters Lies Laridon (Diksmuide) en Luc Derudder (Oostrozebeke).

Niet onverwacht

“Het was in de peilingen natuurlijk al wat voorspeld dat Vlaams Belang een grote sprong zou maken”, aldus Lies Laridon. Het was dus niet echt een verassing voor de burgemeester van Diksmuide, waar de partij maar liefst 30,5% wist te behalen. “Zelf zie ik dat als een signaal van de inwoners dat het anders moet in de toekomst.” Ook in Oostrozebeke werd de kaap van de 30% overschreden, al ziet burgemeester Luc Derudder daar nog een extra specifieke reden voor: “Er stond sinds lange tijd een plaatselijke kandidaat op de lijst, die natuurlijk veel stemmen met zich meebrengt. Maar daarnaast kunnen we ook niet ontkennen dat Vlaams Belang gewoon aan een opmars bezig is.”

CD&V lijkt dan weer de grote verliezer in West-Vlaanderen, de provincie waar ze normaal altijd de beste resultaten haalt. Laridon, die zelf uitkomt voor CD&V in de lokale verkiezingen, relativeert: “Het is niet dat de resultaten slecht waren, we verliezen wat door de stijging van Vlaams Belang, maar blijven toch bij de groten. Ook in onze gemeente houden we ons zeker recht. Er zijn andere partijen waar het veel slechter was.”

Geen schrik

Schrik met oog op de aankomende lokale verkiezingen is er dus nog niet. “Tijdens de federale verkiezingen denken mensen aan Brussel, wat er daar gebeurd, en aan de grote thematieken zoals migratie en belastingen. Tijdens de regionale verkiezingen gaan mensen veel meer stemmen op personen die ze persoonlijk kennen of al een goeie periode hebben mee meegemaakt.” Ook Derudder sluit zich hier bij aan: “Tijdens de lokale verkiezingen wordt heel anders gestemd: niet op partijen maar op personen.”

De regionale verkiezingen vinden plaats op zondag 13 oktober.