Twee nieuwe Europese kampioenen, twee gesneuvelde Belgische records en een voorlopige kwalificatie voor de Olympische Spelen. Dat is de stand van zaken bij het ingaan van de slotdag op het EK atletiek in Rome. Hoe gaat het er aan toe, en mogen we als Belgen tevreden terugkijken? Howest Actueel zocht het uit.

Beluister de derde en laatste aflevering van Howest Actueel over de prestaties van de Belgen op het EK atletiek in Rome.

Maarten Delvaux, redacteur bij Het Nieuwsblad, was ter plaatse om de gebeurtenissen van dichtbij te volgen. Hij schetste een levendig beeld van de sfeer tijdens het Europees Kampioenschap. “Het is een heel mooi EK, alleen een beetje weinig volk,” merkte Delveau op. “Het is een enorm stadion en het oogt vaak leeg. De supporters die daar dan zijn, maken wel enorm veel lawaai.” Ondanks de lage opkomst weet het aanwezige publiek de atleten aan te moedigen.

Dominante Doom

Atletiekexpert Marc Willems (ex-Sporza) kwam ook aan bod in de podcast. Hij benadrukte de betekenis van Doom’s prestatie: “Europees kampioen worden, dat gebeurt niet elke dag. Het is geen verrassing, hij was wel bij de favorieten, maar het is wel straf. Er zijn nog niet veel Belgen die het hem voordeden.” Willems’ analyse onderstreept het belang van Doom’s overwinning.

Doom kroonde zich tot Europees kampioen op de 400 meter en brak ook nog eens het Belgisch record op deze afstand. “Ik weet dat mijn laatste schot al heel het seizoen het best is,” aldus Doom, die in de podcast zelf aan het woord kwam.

Olympische kwalificatie

De Belgian Falcons, het mannelijk 4x100m-team, maakten ook een bijzonder sterke indruk door met een nieuw Belgisch record de finale te bereiken. Kobe Vleminckx, Ward Merckx, Antoine Snyders en Simon Verherstraeten zetten een tijd neer van 38″55 op de 4×100 meter. Ook hun collega’s bij de vrouwen hebben een opmerkelijke mijlpaal. De Belgian Rockets hebben een grote stap gezet richting olympische kwalificatie.

Benieuwd naar wat er nog meer werd verteld over het EK atlethiek? Luister nu naar Howest Actueel!