Milos wil onafhankelijk nieuws brengen. ©Tristan Vandevelde

Student Journalistiek Milos Santrac: ‘een rechtvaardig communisme, daar zou ik onmiddellijk voor tekenen’

Milos Santrac is geboren en getogen in Servië. Hij heeft verschillende hobby’s, maar zijn allergrootste passie is schrijven. Hij schrijft teksten, muziek, maar vooral rechtvaardigheid.

“Ik erger mij dood aan de staatsmedia die de overheid controleert. Het is steeds weer hetzelfde liedje. Er wordt alleen maar nieuws gebracht dat de overheid in een goed daglicht zet. Gelukkig zijn er ook veel onafhankelijke platformen in Servië. Ik probeer dan ook mensen te informeren over deze onafhankelijke zenders of nieuwspagina’s. Helaas kijkt, leest of luistert het gros van de Serviërs nog steeds naar de door de staat gecontroleerde kanalen. 

Ik wil dus zeker verder werk zoeken in de Journalistiek, maar wil wel zeker niet zelf voor de staatsmedia werken. Hier in de buurt in Novi Sad heb je een onafhankelijk radiostation. Ik zou heel graag daar mijn stage doen en hopelijk kan ik erna blijven plakken. Want uit Servië wil ik absoluut niet weg.

Als ik dan toch nog een grote droom van mij zou mogen uitspreken, had ik graag terug het communisme gehad. Net als vroeger onder Tito, maar dan met een modernere aanpak. Daarbij aansluitend dan ook weer een groot Joegoeslavië. Een Joegoeslavië waar iedereen gelijk is en iedereen mag zijn wie hij wil.”