Maar liefst 1 miljoen jongeren werden afgelopen zondag voor het eerst aan de stembus verwacht. Voor sommigen een lastige bijzaak. Voor anderen een hoopvol moment op verandering. Rania Fahi (20), kandidate voor Vooruit, beleefde de verkiezingsdag vooral als startschot van een nieuwe politieke carrière. 

Hoe heb je de verkiezingsdag beleefd?

“De dag voor de verkiezingen trok ik samen met een collega-partijlid, deur aan deur op zoek naar extra stemmen. Ik had niet echt stress. De enige spanning die ik voelde was er doordat ik zelf nog maar 20 ben en dus ook ik voor het eerst moest gaan stemmen. Niet zozeer voor het resultaat. Toch geef ik toe dat, vanaf ik in het stemkotje stond, alles even binnenkwam. Het deed me wel wat om mijn eigen naam op de lijst te zien staan.” 

“Om de verkiezingsuitslagen binnen te zien komen, sprak ik af met enkele leden van de fractie in St Georges, waar er een aangename sfeer hing. Uiteraard waren we zeer tevreden met de scores die we te zien kregen. Het is ook wel fijn om dit moment te kunnen delen met collega’s. Je kijkt naar de partijgenoten links en recht van je en vindt er steun en validatie. Het is toch wel een beetje gokken of je goed bezig bent of niet. Uiteindelijk krijg je een cijfer te zien, in hoeverre dit echt goed of slecht is weet je nog niet.”

Had je die ruim 4.000 voorkeurstemmen verwacht?

“Voor mezelf had ik op voorhand geen richtcijfer van te behalen stemmen in mijn hoofd. Ergens moet je realistisch blijven, zeker in de politiek. Het was de eerste keer dat ik op een lijst stond. Ik ben ook nog maar 20 jaar. Ik stond dus open voor elk resultaat en had geen flauw idee hoeveel stemmen ik zou behalen.“

“Toen ik het er op voorhand met mijn mama over had, schrikte dit me wel wat af. “Ik hoop dat je 1000 stemmen haalt”, zei ze. Dat vond ik eerst best een hoog getal, want dat wil zeggen dat 1000 individuen besloten hebben in jou te vertrouwen om in het parlement te zetelen. Maar halfweg de dag merkte ik tot mijn verbazing op dat ik al aan het dubbele van de stemmen zat. Plots werd ik langs alle kanten gefeliciteerd en kreeg ik te horen dat ik echt wel tevreden mocht zijn. Ik ben iemand die mezelf wel een schouderklopje kan geven wanneer ik het verdien, dus dat deed ik dan ook. Het is een slechte gewoonte van me om me snel te vergelijken met andere mensen, maar ik was er best trots op dat ik een hogere score behaalde dan bijvoorbeeld een Van Quickenborne. Zondag was dus zeker een emotionele, maar positief geladen dag voor mij. Het was een dag vol succeswensen en felicitaties. Een dag waarop je je enorm gesteund voelt.”

Vooruit gaat overal vooruit. Wat vind je daarvan? 

“Ergens is de uitslag wel heel goed. Alles kan natuurlijk altijd beter, maar het gaf me wel hoop. Voor ons was het grote thema van deze verkiezing de koopkracht, en onze leuze is dat we voor vooruitgang zijn en willen dienen als oplossing voor extreemrechts. We zien nu in de cijfers dat ook de kiezer dat in gedachten had.”

“Vlaams Belang wint wel overal in Vlaanderen, maar aan het feit dat ook wij er fors op vooruit gaan, merk je dat een groot deel van de kiezers niet in die val getrapt is om op extreemrechts te stemmen. Zij dragen op deze manier effectief bij aan een betere samenleving. Ik ben heel erg trots op de partij en ik ben erg blij om op deze manier mijn steentje bij te dragen.”

Het klinkt alsof je de smaak te pakken hebt.

“Absoluut! Het resultaat gaf me zeker een motivatie boost. Mijn persoonlijke score in Roeselare is er oprecht een die ik niet zag aankomen. Ik merkte wel dat er veel mensen waren die campagne voor me wilden voeren. Hun steun zal ik nog goed kunnen gebruiken, want voor mij begint het echte werk nu. De aanloop naar de verkiezingen in oktober is ingezet.”

“Wat erna volgt, weet ik nog niet. Dat hangt allemaal af van de scores. Maar wat er ook gebeurt, ik zal me steeds blijven inzetten voor Vooruit, zodat ik inspraak maak op een goede begeleiding en een goed programma kan opmaken voor Roeselare. Op deze manier hoop ik mijn steentje bij te dragen tot een progressief beleid.”

Merk je de invloed van de kiezers die voor het eerst stemmen?

“Ik denk het wel. Je merkt ook dat heel veel jonge mensen zelf ook op jonge mensen stemmen. Dat heeft me wel geholpen. En het zijn niet enkel de jongeren die naar iets nieuws op zoek zijn. Ook de ouderen hunkeren naar vernieuwing in de politiek en zijn blij wanneer de jeugd zich hiervoor inzet. Wanneer je dan hoort dat je iemand overtuigd hebt en dus weer vertrouwen gewonnen hebt, maakt dat al het zware werk meer dan waard. “