Het nieuwe hockeyveld op de Lange Munte is spiksplinternieuw.

Afgelopen zaterdag is er op sportcomplex de Lange Munte in Kortrijk een splinternieuw hockeyveld geopend voor de Kortrijkse hockeyclub Saint-Georges. De club heeft samen met de stad Kortrijk geïnvesteerd in een tweede trainingsveld. Schepen van Sport Wouter Allijns is enorm tevreden met de aanleg van het nieuwe hockeyveld, volgens hem biedt het heel wat perspectieven voor de toekomst.

Nood aan nieuwe veld

De sport hockey is razend populair, mede dankzij de topresultaten van de Red Panters en de Red Lions. Zo zijn de bekende hockeyspelers grote voorbeelden voor de jeugd en zijn ze zo een stimulans om de jeugd aan het hockeyen te krijgen. De Kortrijkse hockeyclub Saint-Georges kreeg heel wat nieuwe inschrijvingen, waardoor ze vorig jaar een ledenstop én een wachtlijst moesten invoeren. “De capaciteit van één veld was te weinig om alle sporters kwalitatief te laten sporten”, zegt schepen Allijns. “In het najaar van 2021 kwam de hockeyploeg langs met de vraag om mee te investeren in een nieuw veld. Over de ideale locatie gingen we vrij snel akkoord en de plannen maakten we snel concreet”. Een veld in Kortrijk en deelgemeenten is volgens Allijns te weinig. Met het extra veld willen ze de hockeysport in de stad toegankelijker maken.

Veld met meerdere doelen

Het nieuwe hockeyveld in Kortrijk is een watersportveld. Het is uitgerust met een systeem dat regen opvangt en afvoert naar een put, met dat water kan de club het veld dan besproeien. “Het is een duurzaam project dat zeker een goeie zaak is voor het milieu, maar daar hangt een prijzenkaartje aan vast. De investering kostte alle partijen samen één miljoen euro”, zegt Allijns.

Het tweede hockeyterrein zorgt voor een win-winsituatie. Door het extra veld kan de club al hun leden optimaal laten trainen. Ook voor de stad is het veld positief. Zo beide partijen samen om hockeykampen en activiteiten zoals hockey-to-school te organiseren. “Ik hoor dat ze nog ambitie hebben voor een derde of zelfs een vierde veld ”, vertelde Wouter al lachend. “Het is een zeer mooie sport en zal zeker veel aandacht krijgen, natuurlijk nooit zoveel als voetbal maar het zal er wel dicht bij komen”.

Olympisch kampioen als peter

Arthur de Sloover, Kortrijkzaan en gestart met hockey in Kortrijk, is nu een olympische gouden medaille winnaar. Hij is anno 2023 nog steeds de enige in Kortrijk die zichzelf olympisch kampioen mag noemen. “Ik ben zeer fier op hem. We moeten met z’n allen fier zijn op Arthur. Ik hoop dat er nog atleten zullen volgen”, vertelde Wouter Allijns met veel lof. Zelf vertelde Arthur hem dat dit één van het beste, zo niet het beste hockeyveld van België is. Het veld voldoet aan de strengste reglementering die er vandaag is, met uitloopstroken van vijf meter in de lengte en drie meter in de breedte. “Arthur hoopt zo om een mogelijkheid te vinden om samen met de Red Lions te komen trainen op het nieuwe hockeyveld in aanloop naar de Olympische Spelen in Parijs, volgende zomer”, vertelde de Schepen van Sport.