Op 20 september 2023 werd Joshua Tarling als neoprof Europees kampioen tijdrijden bij de mannen elite. Hij was in het Nederlands Emmen in de provincie Drenthe meer dan 40 seconden sneller dan Stefan Bissegger en Wout Van Aert. Een straffe prestatie van de nog maar 19-jarige (!) die in België kwam koersen onder leiding van Nico Mattan.

In 2021 kwam Nico Mattan via Magnus Bäckstedt, ook een ex-wielrenner, in contact met de toen 18-jarige Joshua Tarling. De Brit reed een jaar in Belgische loondienst bij het Flanderscolor-Gallo Team van Nico Mattan. De jonge renner vertegenwoordigde niet vaak het blauw-roze tenue in wedstrijden, want meerdere malen per jaar werd hij opgeroepen om voor de Britse nationale selectie te koersen. Tarling is zeker niet aan zijn proefstuk toe, als het over tijdrijden gaat. Dit seizoen reed hij acht tijdritten, naast het Europees kampioenschap won hij ook al het Britse kampioenschap en de tijdrit in de Rewewi Tour. Verder haalde hij nog vier podiumplaatsen waaronder een bronzen medaille op het wereldkampioenschap, na Remco Evenepoel en zijn idool Filippo Ganna. Voormalig coach Nico Mattan vertelt ons zijn ervaring met het supertalent.

” Er zal vanaf nu een zekere druk op zijn schouders liggen bij elke tijdrit”

“Joshua Tarling is iemand die uit een gezin komt waar ze altijd met de voeten op de grond blijven staan. Bij Team Ineos heeft hij ook de ideale omgeving om zich rustig te ontwikkelen. Al zal er vanaf nu bij elke tijdrit waar Tarling start een zekere druk op zijn schouders liggen. Zijn persoonlijke doelen voor komend seizoen gaan dan ook vooral tijdritten zijn, al zou hij dit jaar verder moeten komen in Parijs-Roubaix.”

“Tarling heeft het geluk om samen met zijn idool Filippo Ganna de ploeg te mogen delen. De werelduurrecordhouder is dan ook de eerste om zijn jonge ploegmaat bij te staan.” Mede door zijn verleden op de piste vergelijkt Mattan de jonge Tarling met Bradley Wiggings. Ook de Belgen zullen mogen oppassen in de toekomst volgens de ex-ploegleider: “Evenepoel, die in Stirling een kleine minuut sneller was dan zijn vier jaar jongere collega, zal in de toekomst een hele kluif hebben aan het opstormende talent.”

Door onze landgenoot zijn we straffe stoten van jonge renners normaal beginnen vinden, maar Mattan benadrukt: “Een seizoen als neoprof zoals dat van Tarling is echt een uitzondering. Hij heeft een seizoen gereden waar je niet over durft dromen.”