Ingestorte huizen in Marrakesh © Jivve Veys

Op de avond van 8 september werd Marokko getroffen door een zware aardbeving. Met een kracht van 6.8 is het ook meteen de zwaarste beving gemeten in het land sinds 1960. Het epicentrum lag in het Atlasgebergte, gelegen tussen de steden Marrakesh en Agadir. In totaal werden meer dan 300.000 mensen getroffen door de ramp, maar hoe is de situatie nu?

Jivve Veys (19) uit Zwevegem was op het moment van de aardbeving op reis met haar kotgenoot in Marrakesh. Ze waren samen gaan trekken in het Atlasgebergte, vlak bij het epicentrum van de beving. Hun hotel was gelukkig intact gebleven, maar wat verderop lagen de straten vol met ingestorte gebouwen. Ze verbleven nog een nacht in Marrakesh en vertrokken de dag nadien naar huis. Wel volgen ze nog elke dag de situatie op en hebben ze nog contact met sommige inwoners, onder andere met hun gids uit het Atlasgebergte.

“Het werk gaat gewoon door, dat is onze bron van inkomen”.

De gids die hen begeleidde doorheen het Atlasgebergte, verloor zijn huis, wel is zijn familie veilig. Ze wonen momenteel met z’n allen in een tent. Het werk als gids gaat gewoon door, omdat dit de bron van inkomen is voor velen. 

Cijfers

Volgens de meest recente cijfers zijn al ruim 2.900 doden en 5.600 gewonden geteld, wat hoogstwaarschijnlijk nog zal oplopen. Naar schatting werden in totaal meer dan 300.000 mensen getroffen.

Beperkte hulp

Marokko aanvaardt momenteel de hulp van slechts een aantal landen, terwijl meer dan 60 landen klaar staan om hulp te bieden. Te veel hulp is ook niet goed, vermeldt de Marokkaanse regering. Amper vijf landen kregen de toestemming te helpen in de getroffen gebieden. De Verenigde Arabische Emiraten, Spanje, Qatar, het Verenigd Koninkrijk en Saudi-Arabië. Volgens Marokko-kenner Fouad Gandoul gaat het over een vorm van politieke communicatie. 

Fouad Gandoul in ‘Nieuwe Feiten’ op Radio 1

“Het gaat om leven en dood en dan wordt beslist wat de politiek het beste uitkomt” .

Volgende week worden er in het gebergte ook vriestemperaturen voorspeld, wat het nog moeilijker zal maken om de ravage op te ruimen en om slachtoffers te helpen.