Koning Willem-Alexander en koningin Maxima foto: Pixabay

Nooit eerder stegen de kosten voor het koninklijk huis in Nederland zo hard als nu. En dit wanneer de welvaart van de Nederlandse inwoner nog nooit zo laag is geweest in de laatste twintig jaar. Er gaat dit jaar 55,9 miljoen euro naar het koningshuis wat 11 procent meer is dit jaar.

Functionele kosten

De voornaamste oorzaak van deze toename zijn de “functionele kosten” van de koning, die in het komende jaar met 4,5 miljoen euro zullen stijgen. Daarnaast wordt het budget van de Dienst van het Koninklijk Huis met 2,5 miljoen euro verhoogd door de aanzienlijke toename van kosten op het gebied van ICT en informatiebeveiliging. Ook het personeel van de koning kost geld. Er is ruim 36 miljoen euro voorzien voor de 245 voltijds-equivalenten van de Dienst van het Koninklijk Huis.

Salaris terugvragen ongepast

Premier Mark Rutte duidde al in de media dat hij het ongepast vindt om de koning hier op aan te spreken. Hij wees wel naar de richting van Geert Wilders, die met zijn partij (PVV) de wet voor het inkomen van de koning opgesteld heeft.

Populariteit van het koningskoppel daalt

Afgelopen dinsdag, op Prinsjesdag verschenen Nederlandse royals op het balkon onder boegeroep en ook tijdens hun tocht door Den Haag werden ze uitgefloten. Enkele activisten werden uiteindelijk ook opgepakt. Koning Willem-Alexander en koningin Máxima hun dochter, Alexia, kan onze Noorderburen veel meer bekoren. De 18-jarige prinses was er dit jaar voor het eerst erbij en kon op veel enthousiasme rekenen. Zij is misschien de hoop voor een betere uitstraling bij het Nederlandse volk.