Vlag van China © SW1994

Gisteren ging de President Bashar al-Assad op staatsbezoek in China en dat voor het eerst sinds 2004. Na de uitbraak van de burgeroorlog in Syrië is hij nog niet naar China afgereisd. Dat is bijna 20 jaar na zijn laatste bezoek. Tijdens dit bezoek is er een nieuw strategisch partnerschap aangegaan, een mijlpaal in de geschiedenis.

Bashar al-Assad en Xi Jinping kondigen tijdens het staatsbezoek van de Syrische president in China een historische samenwerking aan. Ze ontmoetten elkaar in Hangzhou, een metropool ten zuidwesten van Shanghai. Het gesprek tussen de twee staatshoofden leidde tot een oprichting van een strategisch partnerschap tussen China en Syrië.

Bezoek Assad

De reden van het bezoek was voornamelijk om geld te doen. De burgeroorlog in Syrië heeft heel wat verwoest en de heropbouw van de steden kost handenvol geld. Assad ziet in China een goede sponsor hiervoor. China doet dat natuurlijk niet voor niets. Syrië is sinds vorig jaar lid van het Chinese Belt and Road Initiative, waarmee China zijn invloed in ontwikkelingslanden probeert uit te breiden. In 2017 is er een belofte gemaakt waarbij China twee miljard euro zou investeren in Syrië, maar daar is voorlopig weinig van terechtgekomen.

Het bezoek van Bashar al-Assad is opmerkelijk te noemen, zeker omdat de vraag van Xi Jinping zelf kwam. Daarnaast is het ook bijzonder omdat China pas het zesde land is dat Bashar al-Assad bezoekt sinds het begin van de burgeroorlog in 2011.

Relatie China en Syrië

Vele landen willen de president niet meer ontvangen en hebben daar hun redenen voor. Xi Jinping wil dit wel en volgens Tom Van de Weghe, correspondent in China voor de VRT, heeft dit verschillende verklaringen. “Enerzijds is Syrië belangrijk voor China vanwege zijn locatie en olievoorraden, het ligt op de belangrijke handelsroute tussen Azië en Europa.” China blokkeerde in de VN-Veiligheidsraad overigens ook elke sanctie regeling tegen Syrië met zijn vetorecht. Na Poetin en Kim Jong-un is de Syrische president een van de velen uit het rijtje autoritaire leiders waar China uit strategische overwegingen goede relaties mee onderhoudt. “Geen wonder dat Assad bij Xi Jinping een warm welkom krijgt, al is het maar omdat Xi hiermee lijnrecht kan ingaan tegen het door de VS gedomineerde Westen.”, aldus Tom Van de Weghe.