De derdejaarsstudenten Journalistiek trekken negen dagen lang door Servië en Bosnië en Herzegovina. Hannelore Spileers en Amy Van Parys houden jullie de hele reis op de hoogte. Dit waren dag 7 en 8.

Liam Witdouck ging opzoek naar verhalen in de Turkse Wijk. Foto: Aaron Vereecken

Dag 7 was een dag dat we vrij konden invullen. Naast het project met de studenten van Novi Sad, hebben we ook een individuele opdracht waaraan je doorheen de hele reis kan werken. Die dag was dus de ideale dag om daaraan te werken. Zo gingen Liam Witdouck en Jorunn Vannoorden naar de Turkse wijk. Daar namen ze ook enkele interviews af en dat gaan ze in een sfeerverslag gieten.

Wij, Hannelore en Amy, bezochten samen met een paar medestudenten de Avaz Twist Tower. Dat is het hoogste gebouw in Sarajevo. Met een lift sta je op een paar seconden op de 35ste verdieping met een mooi uitzicht over de stad(, maar het mooiste uitzicht kwam later nog.) Het hoorde ook bij een van de opdrachten die we die dag moesten vervullen. De volgers van @howest_journalistiek op Instagram konden hun voorstellen gisteren insturen.

Ook kregen we de opdracht van meneer Vermeersch en meneer Van Nieuwenhuyse om naar de redactie van Al Jazeera te gaan. Met volle moed begonnen we aan die opgave. De redactie zat verstopt in een winkelcentrum. We deden er alles aan om er een glimp van op te vangen, maar helaas. De vrouw aan het onthaal belde nog naar de redactie, maar ze wouden niet spreken met ons. We kwamen nog een medewerkster tegen, maar ook zij wou ons niet te woord staan.

Een andere uitdaging was om drie verschillende gebedshuizen te fotograferen: een kerk, een moskee en een synagoge. Die missie is geslaagd. Daarnaast spraken we met de imam van de moskee die we bezochten. Hij vertelde dat zich op een aantal meter van die moskee een synagoge en een kerk bevindt. Ze hebben geen problemen met de andere religies en volgens hem leven ze vreedzaam samen.

De leukste opdracht was toch de kabelbaan nemen. Het is een icoon van de stad, maar tijdens de oorlog in de jaren ’90 werd de lift verwoest. Nu is hij gerestaureerd en gemoderniseerd. Het uitzicht is zeker de moeite waard.

Op onze voorlaatste dag van onze reis mochten we uitslapen, want we hadden pas in de namiddag een afspraak op de planning staan. We hadden dus opnieuw een vrij moment. Je kon wel het War Childhood Museum of het Olympic Museum bezoeken op vrijwillige basis. Wij, Hannelore en ik, gingen nog een laatste keer de stad in op zoek naar souvenirs.

In de namiddag kwam een bus ons ophalen aan de hostel voor de ‘Mission Impossible’ Tour. Twee gidsen lieten ons opnieuw kennismaken met Sarajevo, maar dan op een andere manier. We liepen onder andere door een ondergrondse loopgang die gebruikt werd tijdens de oorlog. Met een groep waarvan de meerderheid studenten Sportjournalistiek waren, was de bobsleebaan het hoogtepunt van de tour. Die werd gebruikt tijdens de Olympische Winterspelen van 1984.

In de avond aten we allemaal samen in een authentiek restaurantje. Daar kregen we plaatselijke delicatessen voorgeschoteld. Met een volle maag kwamen we de laatste nacht tegemoet. De volgende dag stond ons weer een vlucht naar België te wachten. Tot in België!