De derdejaarsstudenten Journalistiek trekken negen dagen lang door Servië en Bosnië en Herzegovina. Hannelore Spileers en Amy Van Parys houden jullie de hele reis op de hoogte. Dit was dag 6.

Gisterenavond kwamen we laat aan in Srebrenica. Na lange busreis zijn we veilig over de grens geraakt. In Srebrenica stond ons een spannend avontuur te wachten: voor het eerst deze reis sliepen we bij gastgezinnen. Drie families ontvingen ons met open armen. Ze zorgden voor een uitgebreide maaltijd en ook voor een heerlijk ontbijt de volgende ochtend.

Dag 6 stond volledig in het teken van de genocide in Srebrenica. We bezochten het Potocari Memorial Centrum waar vroeger een batterijfabriek vestigde. Het museum vertelde het verhaal van juli 1995 toen de genocide plaatvond aan de hand van infoborden, archiefbeelden en getuigenissen van overlevenden. In een opslagloods van de oude fabriek kon je een fototentoonstelling bijwonen. Als laatste bezochten we ook nog de begraafplaats waar meer dan zesduizend slachtoffers liggen begraven. Na het bezoek aan het Memorail Centrum reden we nog door de stad waar je duidelijk kon zien dat heel wat huizen er onbewoond en vervallen bij stonden.

En zo gingen we met de bus naar onze volgende locatie, namelijk Sarajevo. Om het verhaal van Srebrenica te vervolledigen, spraken we die avond met Hasan Nuhanovic. Hij is een van de overlevenden van de genocide, maar hij verloor zijn familie in de oorlog. Zijn verhaal maakte het drama van Srebrenica tastbaar.