De vlag van de VN. foto: Pixabay

In New York loopt de Algemene Vergadering van de VN stilaan ten einde. Onder andere premier Alexander De Croo, minister van Justitie Vincent Van Quickenborne en minister van Buitenlandse Zaken Hadja Lahbib zijn daar al sinds woensdag aanwezig. Gisteren gaf premier De Croo een toespraak waarin hij de focus legde op positief blijven in tijden van crisis.

Klimaatverandering

Dat het klimaat verandert valt niet te ontkennen, en dat wekt terecht onrust op, maar volgens premier De Croo mogen we niet vergeten wat we al bereikt hebben. Hij verwees tijdens zijn toespraak naar het wereldwijde recordbedrag van 340 miljard euro dat dit jaar geïnvesteerd werd in hernieuwbare energie. Daarnaast kaartte hij enkele veelbelovende uitspraken van experten aan die beweren dat de koolstofuitstoot na 2025 zal dalen.

De “New Industrial Deal” wordt volgens de premier een van de grote prioriteiten van het Belgische voorzitterschap van de Europese Unie, dat op 1 januari van start gaat.

“Om deze Industrial Deal een succes te maken hebben we partnerschappen nodig, vooral tussen Europa en Afrika.”

Daarnaast had hij het ook over de Noordzee, die ons tegen 2030 zo’n 120 gigawatt windenergie zou opleveren waarmee ruim 100 miljoen Europese huishoudens stroom zouden krijgen.

Nieuwe Europese migratiepact

Ook op vlak van migratie ziet Premier De Croo het positief in. Hij wil tijdens het Belgische EU-voorzitterschap volgend jaar een nieuw Europees migratiepact sluiten, zodat elke lidstaat zijn deel van het werk op zich neemt en waarbij de grenzen worden versterkt. Er moeten volgens hem ook legale wegen naar Europa zijn, via onderwijs en talentprogramma’s.

Solidariteit is een belangrijk aspect. Net zoals bij de klimaatkwestie is partnerschap hier van belang. Door de handen in elkaar te leggen en ervoor te zorgen dat elk land zijn verantwoordelijkheid opneemt kunnen we een betere en aangename samenleving creëren voor bevolking wereldwijd.

Internationale veiligheid

In het laatste deel van zijn toespraak haalde De Croo uit naar Rusland, een land dat volgens hem niet alleen Oekraïne, maar ook Afrika onnodig tijstert. Volgens hem is wat Rusland doet in Afrika exact hetzelfde als wat ze doen in Oekraïne. Ze voorkomen dat het land evolueert en ontzeggen hen van hun soevereiniteit.

“De dekolonisatie en emancipatie van Afrikaanse, Aziatische en Zuid-Amerikaanse landen is dé belangrijkste verwezenlijking in onze orde van na de wereldoorlogen. We moeten deze erfenis beschermen tegen nieuwe vormen van imperialisme.”