Aan de scouts herdenken ze Jonas met zijn scoutsnaam: de guitige spreeuw.

Hoe is je broer overleden?

“Mijn broer Jonas overleed op 21 jarige leeftijd tijdens de werken bij zijn tuinbouwbedrijf. Het ongeval vond plaats op 22 februari 2022. Hij stierf door een verbrijzelde hersensstam nadat een kraan tegen zijn achterhoofd kwam.”

Wie was Jonas?

“Jonas was iemand dat veel ging feesten, een echte uitzetter. Plezier en vrienden maken was een groot onderdeel van zijn dagelijkse bezigheden. Jonas was vanaf het middelbaar en op oudere leeftijd ook vaker uit het huis dan thuis. Soms was Jonas koppig tegenover mama en onze stiefpapa. Hij zat in de scouts en in mijn ogen doet hij dit nog altijd. Maar naast al dat was hij ook gewoon mijn broer, mijn broer en ik tegen de wereld, zo voelde het voor mij. Hij stond altijd voor mij klaar en op latere leeftijd gingen we vaak op stap. Jonas was voor onze familie ook erg zorgzaam, bij speciale gelegenheden zorgde hij voor cadeautjes.”

Had je als kind een goede band met je broer?

“Ik ben 1 jaar ouder dan hem. We hebben veel gezelschapsspelletjes zoals monopoly of stratego gespeeld, ik verloor altijd (lacht). Hij hielp met kleine dingen en kwam altijd op voor mij.

Ik kan mij voorstellen dat bij dat ene berichtje of telefoontje je leven voor even helemaal stilstond. Kan je dat moment omschrijven?

“Ik zat op mijn werk van mijn toenmalig bedrijf en had net middagpauze. Daar werkte ik samen met mijn stiefbroer die op dat moment werd gebeld door zijn papa, dus mijn stiefpa. hij vernam het nieuws en gaf de telefoon zonder iets te zeggen door aan mij: ‘Thijs er is een ongeluk gebeurd met uw broer en hij is overleden’. Ik kan het gesprek mij nog herinneren als de dag van gisteren. Ik at mijn boterhammen op en ging naar huis. Pas na 1 week drong het tot mij door. Ik was bang voor naar het mortuarium te gaan, maar uiteindelijk ben ik heel blij dat ik hem nog voor een laatste keer heb kunnen zien.”

Zijn er dingen die je met je gezin en vrienden van je broer doet om het verlies samen te verwerken?

“We komen samen op speciale momenten zoals zijn verjaardag en wanneer hij gestorven is. Op die dagen herdenken we Jonas met het gezin, familie en vrienden. Uit hen kan ik nog steeds heel veel steun halen. Gesprekken over Jonas doen mij goed en gaan eten in zijn favoriete restaurant voelt voor mij alsof hij erbij is.”

Op welke manier heb je jonas herdacht?                 

“We organiseerden een grote herdenking op het scoutsdomein. We hebben daar ook een klimboom ter ere van Jonas geplant. Het was een zeer mooie en intense uitvaart waarin we veel herinneringen hebben opgehaald. Diep vanbinnen zal hij voor mij altijd blijven bestaan.”