Flag © Pixabay

Een strategisch vierjarenplan dat ervoor moet zorgen dat onze Belgische scheidsrechters beter betaald worden. Dat is de eis van het Refereering departement voor de profclubs. De scheidsrechters staan recht in hun schoenen en zijn niet bang het werk neer te leggen indien er geen akkoord komt. Achilles Laloux snapt het standpunt van zijn collega’s.

Maandag bespreekt de Pro League op de algemene vergadering het strategisch plan dat door het Refereering departement werd opgelegd. De grootste eis, is die van een loonsverhoging, als die er niet komt dan dreigen de scheidsrechters te staken. Ook Achilles Laloux, die scheidsrechter is op provinciaal niveau, is vragende partij voor een loonsverhoging: “Wanneer je in hogere reeksen komt zijn de lonen van scheidsrechters verbazend laag, in mijn reeks krijg ik 34 euro plus verplaatsingskosten. Als ik dan zie wat spelers verdienen in provinciale reeksen is het verschil wel enorm.”

Één miljoen euro

Om die loonsverhoging waar te maken zullen de Belgische profclubs de komende vier jaar één miljoen euro moeten gaan bijdragen. Met het extra geld zou het Refereering Departement hun scheidsrechters een hogere wedstrijdvergoeding kunnen beloven, maar ze willen ook opleidingen organiseren en de buitenspellijntechnologie updaten. 

Een oplossing is nabij

Het loon van een scheidsrechter die fluit in de Jupiler Pro League zou van 2000 euro naar 2200 euro stijgen. Ook lijnrechters zullen hun loon zien stijgen met 150 euro. Vierde officials krijgen een verhoging van gemiddeld 100 euro. 

De scheidsrechters eisen uiterst nu voor een loonsverhoging want de laatste indexatie dateert vanuit 2020, een effectieve verhoging is zelfs al van 2013 geleden. Dat merkt ook Achilles op: “Mijn loon sloeg enkele jaren geleden op met 2 euro, voor een essentiële job in het voetbal is dat vrij weinig.” Enkele scheidsrechters dreigen te staken indien er maandag geen loonsverhoging komt.