De wielersport komt vrijwilligers tekort. Vorige week kwam de beslissing dat de Lotto Belgium Tour, de Ronde van België voor vrouwen, niet door zou gaan, omdat er te weinig seingevers waren. Om zulke situaties in de toekomst te vermijden, organiseerde Cycling Vlaanderen deze week een infomoment waar verschillende organisaties en clubs tips kregen voor een betere vrijwilligerswerking.

Een 40-tal West-Vlaamse wielerverenigingen zakten maandagavond af naar Lichtervelde voor de inspiratiesessie. Cycling Vlaanderen heeft een vrijwilligersproject uitgerold om situaties zoals die van de Lotto Belgium Tour te vermijden. Daar zorgde een tekort aan seingevers ervoor dat de Belgische rittenkoers voor vrouwen afgelast werd.

Sensibiliseren

Björn Leenknegt van Cycling Vlaanderen legt uit waarom zo’n inspiratiesessie nodig en handig is. “Met zo’n inspiratiesessie als vanavond willen we clubs wakker maken en sensibiliseren om rond dat vrijwilligersbeleid actief te werken met als doel hun koers te redden op termijn. En dus werkt Cycling Vlaanderen de komende maanden aan een groot vrijwilligersproject.”

Nieuwe vrijwilligers hebben hun voorwaarden. Ze willen zich liever voor een specifieke taak en voor korte tijd inzetten, maar een langdurig engagement doen ze niet meer. Organisaties die hun vrijwilligerswerk niet bijsturen, komen in de problemen. Jasper Lobelle van GP Elverdinge kan dat bevestigen. “Het is een beetje met andere verenigingen dat we samen werken, lokale jeugdverenigingen, kermiscomité, zulke zaken. Ik denk dat het wel belangrijk is om je gezicht te tonen om interactie te hebben met de mensen. Zo gaan ze ook iets doen voor jouw club.”