Foto: Pixabay

Onder leiding van Nikola Jokic kroonden de Denver Nuggets zich vannacht tot kampioen in de NBA. In de finals van de Amerikaanse basketbalcompetitie won het team uit Colorado game 5 van de Miami Heat (94-89), goed voor een 4-1 overwinning in de best-of-7 series. Voor de Nuggets is het hun eerste kampioenschap in 47 jaar NBA.

13/06/2023

Een 3-1 achterstand betekende niet dat Miami Heat zich al gewonnen gaf in game 5 van de NBA-finals. Onder impuls van Jimmy Butler (21 punten) en Bam Adebayo (20 punten, 12 rebounds) zag het er lange tijd goed uit voor de Heat, maar op het einde van het 4e kwart trokken de Nuggets alsnog aan het langste eind (94-89). Sterspeler Jokic (28 punten, 16 rebounds) was alweer cruciaal voor zijn team. Hoewel de Nuggets een -voor hun doen- zwakke partij speelden, konden ze in eigen huis hun eerste NBA-titel vieren.

Nikola “Joker” Jokic mocht bovendien met een extra trofee naar huis: hij kreeg de Bill Russel-trofee als meest waardevolle spelers van de NBA finals. Met maar liefst 10 triple-doubles in de play-offs – een record – valt daar maar weinig over te zeggen. De Serviër leidt bovendien ook de play-offs in punten, assists en rebounds.

Verdiende winnaar

De Nuggets hebben hun titel zeker niet gestolen. Na hun eerste plaats in de reguliere competitie (Western Conference) behoorden ze meteen tot de favorieten voor de play-offs. Daarin speelden ze achtereenvolgens de Minnesota Timberwolves, de Phoenix Suns en de LA Lakers naar huis om de Western Conference titel binnen te halen. Vervolgens ging dus ook Miami Heat, Eastern Conference winnaar, voor de bijl. De Denver Nuggets sluiten hun schitterend seizoen dus af op de best mogelijke manier: als NBA-kampioen 2022/2023.