Het Wereldkampioenschap voetbal is altijd een spektakel en in 2022 was dat niet anders. De beste 32 ploegen van de wereld streden in Qatar om de wereldtitel. Maar naast de teams en de spelers was er nog een ander element dat centraal stond tijdens het toernooi: de officiële wedstrijdbal. Ook die speelde een belangrijke rol in het tornooi. Dit is alles wat je van de bijzondere bal moet weten.

De ‘Al Rihla’ bal voor het wereldkampioenschap voetbal in 2022 werd gelanceerd door sportmerk Adidas. De bal was hoogtechnologische uitgerust met ingebouwde sensoren die gegevens verzamelen over snelheid, rotatie en impactkrachten. Daarmee kunnen coaches en analisten aan de slag. Op de officiele website van FIFA staat dat deze gegevens kunnen worden gebruikt om spelers individueel te beoordelen, strategieën aan te passen en het teamspel te verbeteren.

Hulp voor scheidsrechters

Ook scheidsrechters hebben baat bij de hoogtechnoloische bal. In de ballen van Adidas zitten sensoren die de exacte locatie van de bal op het veld bepalen. De ballen zijn uitgerust met de hawk-eye-technologie, een computersysteem dat de lijn van een bal volgt. De VAR, Video Assistant Referee, kan nagaan of een bal in zijn geheel over de doellijn gaat. “De chips in de bal worden ook gebruikt om buitenspel te bepalen. De raakpunten worden 500 keer per seconde gemeten. Dat geeft ons de mogelijkheid om heel accurate data te gebruiken in plaats van de wedstrijdbeelden”, zegt Sebastien Runge , expert in voetbaltechnologie in een video van FIFA.

Geslaagd examen

Hebben al die vernieuwingen al hun dienst bewezen? In de laatste groepswedstrijd tussen Japan en Spanje zagen we het nut van de bal. Daar zet aanvaller Mitoma de bal voor, maar die lijkt over de achterlijn te gaan. Uit die voorzet scoren de Japanners en staat het 2-1. Dankzij de nieuwe technologie en de sensoren kunnen de scheidsrechters bij de VAR zien dat de bal tot op de nanometer over de lijn ging. Na een uitgebreide VAR-check wordt de goal toegekend aan de Japanners waarna ze zich door dit historisch maar vooral technologisch doelpunt plaatsen voor de achtste finales.

Ook in de wedstrijd Portugal tussen Uruguay zagen we het effect van de bal. Cristiano Ronaldo claimde een goal, maar de technologie toonde aan dat hij de bal niet raakte. Het doelpunt kwam op naam van zijn ploegmaat Bruno Fernandes tot grote teleurstelling bij de Portugese spits. Zelfs in een Belgische wedstrijd werd de nieuwste technologie van de bal gebruikt om het verloop te bepalen. In de wedstrijd tussen Belgiê en Marokko werd een goal afgekeurd nadat de Marokkaanse speler Roman Saïss buitenspel stond. Dit dankzij de sensoren in de bal kunnen de scheidsrechters bepalen of de speler al dan niet buitenspel stond.

We kunnen dus concluderen dat de technologische bal van 2022 de beslissingen van de scheidsrechters nog meer verbeteren. De ‘Al Rihla’ bal maakte dus een geslaagde intrede in het voetbal.