Voor de nieuwe hawk-eye technologie gaat geen bal te snel - © Jérémie Benoit

Onlangs maakte de vereniging van proftennissers, ATP, bekend dat ze vanaf 2025 afscheid neemt van de klassieke lijnrechters en volledig overschakelt naar de hawk-eye technologie. Het digitale systeem kan heel nauwkeurig nagaan of een bal binnen of buiten de lijnen is. In Vlaanderen staat het systeem nog in zijn kinderschoenen. Steven Desmet van Tennis Vlaanderen legt uit wat de evolutie betekent voor het Vlaamse tennis. 

Vorige maand maakte de vereniging van proftennissers bekend binnen vijf jaar definitief afscheid te nemen van de traditionele lijnrechters op tennistoernooien. De Vlaamse tennisfederatie, Tennis Vlaanderen, streeft steeds naar vernieuwing. Ze willen de nieuwe technologie omarmen en vaker gaan integreren, zegt Steven Desmet van Tennis Vlaanderen: “Het is niet slecht denk ik. We leven in een moderne tijd en alles evolueert continu. Veel mensen zullen de lijnrechters misschien missen, maar hawk-eye levert minder discussies op omdat het altijd nauwkeurig is.” De impact voor de Vlaamse tenniswereld blijft volgens Desmet voorlopig beperkt. “Buiten het toernooi in Antwerpen hebben we in België momenteel geen grote toernooien. Ik verwacht ook niet dat ze onze kleine toernooien plots gaan verplichten om met ‘hawk-eye live’ te werken. Het moet namelijk financieel haalbaar blijven, maar die prijs kan in de komende jaren nog zakken, waardoor het ook voor kleine toernooien betaalbaar is.” 

Twee hawk-eye systemen

Hawk-eye bestaat al enkele jaren in de tenniswereld, maar sinds kort is er naast het klassieke hawk-eye een nieuwe variant, de hawk-eye live. “Er zijn twee soorten systemen. Het originele systeem is het kunnen herbekijken van een call gemaakt door de lijnrechter als een speler twijfelt of die wel correct was. In dit geval zijn er nog steeds lijnrechters aanwezig, maar gebruiken ze de twee naast elkaar. ‘Hawk-eye live’ is de nieuwe technologie en bij deze zijn er geen lijnrechters meer nodig. Hier gaat de scheidsrechter meteen over naar het gebruik van de technologie”, zegt Desmet.

Opleiding lijnrechters

De tennisfederatie van Vlaanderen leidt ieder jaar meerdere scheids- en lijnrechters op en volgt de evolutie nauwgezet op. “Wij volgen die evolutie uiteraard. Het heeft namelijk vooral een impact op onze arbitrage. Bij Tennis Vlaanderen leiden we scheidsrechters op, die ook soms lijnrechter zijn in de grotere toernooien. Er valt zo natuurlijk een extra motivatie weg als er daar geen lijnrechters meer nodig zijn. Op dit moment kunnen we nog niet inschatten wat de specifieke gevolgen gaan zijn voor onze opleidingen,” zegt Steven Desmet van Tennis Vlaanderen.

Kostenplaatje

De technologie staat in Vlaanderen nog in zijn kinderschoenen en brengt daardoor hogere financiële kosten met zich mee. Kleine toernooien dreigen zo financieel in de problemen te komen. “Bij het nieuwe hawk-eye systeem hangen er al snel elf camera’s in de zaal, waardoor het systeem heel duur wordt voor kleine toernooien. Dat is op dit moment voor mij het enige struikelpunt van de nieuwe technologie. Het is soms wikken en wegen, want een delegatie lijnrechters kost natuurlijk ook geld. Het is zelfs zo dat ik ervan uitga dat de technologie de komende jaren zal dalen in prijs, terwijl dat bij lijnrechters niet het geval zal zijn,” besluit Steven Desmet.