Bruno Hoyet van ‘The Vinyl Corner’ in Kortrijk voelt de stijgende verkoop van platen. © Jérémie Benoit

Het gekraak, de plaat op het juiste nummer zetten, het warme geluid of een LP die nu en dan eens overslaat… Het zijn zaken die je misschien wel herkent. De langspeelplaat is opnieuw aan een opmars bezig. Muziekwinkels verkochten in 2022 voor het eerst sinds 1987 opnieuw meer lp’s dan cd’s. Bruno Hoyet van platenwinkel ‘The Vinyl Corner’ in Kortrijk omschrijft de laatste trends in zijn branche. 

Sinds de komst van de cd schreven veel mensen de lp definitief af. Platenwinkels sloten in de jaren ‘00 massaal de deuren. Zij beklagen het zich waarschijnlijk, want nooit was de langspeelplaat opnieuw zo populair als nu. De verkoop van lp’s was vorig jaar goed voor 37 miljoen euro, daarmee overklast het voor het eerst de verkoop van de cd’s sinds de jaren 80. De cd-verkoop slonk de afgelopen jaren tot een omzet van 15 miljoen euro. De stijgende populariteit heeft onder andere te maken met de vele unieke varianten die artiesten op de markt brengen.

Onlangs raakte bekend dat de helft van de platen wordt verkocht aan mensen zonder platenspeler. “Het is belangrijk om te vermelden dat heel veel mensen vandaag een plaat kopen omdat ze die mooi vinden en doordat ze grote fan zijn van een artiest. De plaat is dus meer een hebbeding geworden”, zegt Bruno Hoyet. Artiesten brengen tegenwoordig meerdere versies van hetzelfde album uit op verschillende kleuren vinyl. Lana Del Rey liet onlangs acht verschillende vinylversies maken van haar laatste album. “Het klopt dat een grote fan van een artiest alle versies van een album zal proberen kopen. Het is soms jammer om te zien hoe commercieel alles wordt. Ik verkies dan ook nog steeds de klassieke zwarte vinyl, die klinkt naar mijn gevoel ook het best.”

Steeds duurder

Steeds meer winkels zien een markt in de verkoop van vinyl. Fnac, mediamarkt en bol.com zijn slechts enkele spelers die zich de laatste jaren steeds meer focussen op de langspeelplaat. Op deze webshops betaal je al snel 30 euro voor een lp, het gaat hier meestal om de klassieke zwarte vinyl. “Door de populariteit van webshops krijgen klassieke, fysieke platenshops het moeilijker, al kunnen we niet klagen. Het is soms wel frustrerend om te zien hoe sommige online shops platen verkopen aan extreem lage prijzen, daar kan je bijna niet tegenop. Zeker omdat platenlabels hogere standaardprijzen doorgeven. Sommige lp’s stegen de afgelopen jaren met tientallen euro’s”, zegt de eigenaar van The Vinyl Corner. 

De toekomst

“De platenrevival begon al rond 2015, maar tijdens de pandemie bereikten we een nieuwe piek. Door een tekort aan grondstoffen om de platen te ontwikkelen, ontstonden grote problemen bij de leveranciers.  Het was daarom geen verrassing als een plaat pas maanden later beschikbaar was dan het werkelijke album”, zegt de muziekwinkel eigenaar. Die achterstand is volgens Hoyet weggewerkt, maar het blijft de vraag hoe de populariteit zal evolueren. “Volgens mij hebben we nu een piekmoment en zoals dat vaak is bij trends zal het hierna misschien wat dalen, maar mensen hebben de plaat echt wel opnieuw ontdekt en dat is uniek. Er zal altijd een publiek teruggrijpen naar de langspeelplaat, dat ben ik zeker”, besluit hij.