Het communicatiesysteem uit het wielrennen, Radio Tour. (c)Thibaut Timmermans

In het wielrennen is een effectieve en snelle communicatie tussen de wedstrijdleiding en de ploegleiders essentieel voor de coördinatie van een wedstrijd. Radio Tour is daarbij een heel belangrijk communicatiesysteem. De tool maakt gebruik van radiosystemen om real-time informatie uit te wisselen en de veiligheid en tactische planning tijdens een wielerevenement te garanderen.

Radio Tour zorgt ervoor dat de wedstrijdleiding in staat is om belangrijke informatie te delen met de ploegleiders, zoals wijzigingen in het parcours, tijdsverschillen, wegobstakels, gevaarlijke situaties of andere relevante updates. Hiermee kunnen ze hun tactische strategieën aanpassen en hun renners begeleiden tijdens de race. Ploegleiders kunnen direct contact opnemen met de wedstrijdleiding om informatie te ontvangen of vragen te stellen. Dit zorgt voor snelle besluitvorming en maakt het mogelijk om onmiddellijk te reageren op veranderingen in de koerssituatie. Ploegleiders kunnen hun renners ook waarschuwen voor aanvallen van concurrenten.

Naast het vergemakkelijken van de communicatie tussen wedstrijdleiding en ploegleiders, draagt Radio Tour ook bij het informeren van supporters op wielerwedstrijden. Doordat de speaker ook contact kan maken met de wedstrijdleiding, kan hij de mensen langs de kant op de hoogte houden van de wedstrijd. Ik sprak afgelopen zaterdag tijdens de Herman Vanspringels Diamond in Vorselaar met speaker op wielerwedstrijden Gunther Blockx. Hij vertelt hoe Radio Tour werkt. “Radio Tour werkt met een binnenlijn en een buitenlijn. De mensen van Belgian Cycling zitten uiteraard op een interne communicatielijn, omdat zij meer info moeten binnenkrijgen. Ik zit bijvoorbeeld op een externe lijn, en mensen die luisteren via de app van Belgian Cycling kunnen ook toegang krijgen tot dezelfde informatie. Vijf minuten na de start maak ik gebruik van een speciale telefoon van Belgian Cycling om contact op te nemen met de telefoon in de auto van de wedstrijdleiding. Via hem krijgen we dan alle wedstrijdinformatie door.”

Hoewel Radio Tour onmiskenbare voordelen heeft, zijn er ook enkele beperkingen en uitdagingen bij het gebruik ervan. Een van de belangrijkste uitdagingen is het radiobereik. In sommige gebieden kan de verbinding echter problematisch zijn. Dat was afgelopen zaterdag in Vorselaar het geval. In het begin van de wedstrijd konden we geen contact maken met de wedstrijdleiding, waardoor Gunther geen commentaar kon geven. “Dat is in vele gevallen enorm lastig, maar veel valt er niet aan te doen. Het is dan afwachten tot de koers passeert om updates te geven aan de toeschouwers. Belgian Cycling is sinds kort begonnen met een eigen app, waar mensen integraal naar de wedstrijdleiding kunnen luisteren. Als Radio Tour in mijn commentaarcabine niet werkt, kan ik nog altijd overschakelen naar die app. Geweldig toch.”