Victor Priem (18) mag zich Belgisch kampioen noemen. De atleet uit Roeselare was met zijn 4,75 meter de beste polsstokspringer in Gent, ook een verbetering van zijn persoonlijk record. Die Belgische titel kwam er meteen in het eerste seizoen waarin hij zich focuste op het polsstokspringen. “Ik begin er meer en meer verliefd op te worden”, vertelt de kersverse Belgische kampioen.

Hoe kijk je terug op je Belgische titel?

Victor Priem: “Een titel halen is natuurlijk altijd fijn, maar ik ben vooral tevreden met de progressie die ik indoor heb kunnen maken. Op mijn 18e ben ik op een leeftijd gekomen waarop ik mag beginnen dromen en het wordt ook serieuzer. De Belgische titel is een bevestiging dat ik goed bezig ben en het juiste pad bewandel.” 

Hoe verliep de wedstrijddag?

Victor Priem: “De wedstrijd zelf duurt maar twee à drie uur. Alles wat daarvoor gebeurt is altijd een beetje stresserend. Het is vaak moeilijk om die zenuwen onder controle te houden, maar op het BK is dat gelukt. De opwarming was de beste die ik al heb gedaan dit seizoen en dat is meestal een goed teken voor de wedstrijd.

Daarna heb ik met de hulp van de trainer een heel volwassen wedstrijd kunnen springen. Het werd een tactische strijd, want mijn concurrent sprong nooit dezelfde als ik. Hij koos er steeds voor om vijf centimeter hoger of lager dan mij te springen. Het was duidelijk dat een van ons twee zou winnen. Uiteindelijk pakte ik de titel, want alles verliep volgens plan, dus ik kan niet klagen.”

Vorig seizoen werd je Belgisch kampioen in de meerkamp. Waarom maakte je dan dit jaar de keuze voor het polsstokspringen?

Victor: “Ik ben vorig jaar afgestudeerd in het middelbaar. Dat is voor iedereen een grote stap. Ik had een uitgetekend plan nodig om te weten waar we de komende jaren op zullen focussen. Volgens mij heb ik het meeste potentieel in het polsstokspringen. Ik zat ook al op de Topsportschool voor die discipline, dus daarom heb ik die keuze gemaakt.

Het polsstokspringen is echt een leuke discipline. Ik begin er meer en meer verliefd op te worden. (lacht) Iedere training doe ik met plezier. Bij elke uitdaging, bijvoorbeeld een nieuwe hoogte of een andere stok, heb ik zin om erin te vliegen. In het begin is polsstokspringen mentaal uitputtend voor een meerkamper, maar ik begin er heel veel plezier uit te halen.”

Hoe slaag je erin om de sport te combineren met je universitaire studies?

Victor: “Ik neem niet al mijn studiepunten op, want dat zou het onmogelijk maken. De studie van industrieel ingenieur is een heel uitdagende opleiding. De eerste zittijd is niet verlopen zoals ik hoopte, maar ik ben hoopvol voor dit semester. Het is de bedoeling om volgend jaar verder te doen.”

Ben je al bezig met de zomer of is de rustpauze na de winter nog bezig?

Victor: “Na het BK heb ik een weekje rust gehad, maar nu zijn het opnieuw de zwaarste trainingen. Zo’n seizoen begint altijd met de opbouw van een maand tot anderhalve maand richting het indoorseizoen. Na de technische aanpassingen en wat competitie was er even rust, maar nu vliegen we er weer in.

Wat zijn de grote doelen voor deze zomer?

Victor: “Mijn doelen liggen hoog dit seizoen, maar dat mag ook wel. Ik droom ervan om boven de vijf meter te springen dit jaar. De limiet om het Europees kampioenschap te halen lijkt ver weg, maar na iedere training die goed gaat komt die limiet in mijn ogen dichterbij. Ik wil ook het polsstokspringen verder ontdekken. Ook outdoor zal mijn focus liggen op die discipline. Ik zal zeker ook wel eens een 100 meter lopen, want ik ben benieuwd wat dat zal opleveren.

Het zal belangrijk zijn om het plezier te behouden in mijn sport. Ik denk dat ik zeker mag dromen van die vijf meter met een combinatie van plezier en efforts doen. Ik ben niet een man die denkt in nummers, want voor mij is het vooral belangrijk om progressie te maken. We zien wel waar we uitkomen.”