Zitjes op de tribunes blijven tegenwoordig vaker leeg in het amateurvoetbal. © Fran Vandebroek

Fors stijgende lidgelden zijn schering en inslag bij het merendeel van de voetbalclubs in Vlaanderen. Die tendens komt onder meer door de hoge energieprijzen en inflatie, want clubs moeten hun rekeningen ook betalen. Maar niet iedere voetbalploeg springt mee op die trein. Bij sommige clubs blijven de lidgelden ongeveer stabiel, zo ook bij Zonhoven United FC in hartje Limburg. “De afgelopen jaren zijn de lidgelden wat gestegen, maar zeker niet fors. Door onze inkomsten niet enkel uit de lidgelden te halen, hoeven we de leden geen hogere bijdrage te vragen”, licht Patrick Nulens, voorzitter van Zonhoven United FC, toe.

Dat de kosten hoger zijn dan pakweg 5 jaar geleden, valt niet te ontkennen volgens Nulens: “Als je naar de algemene kosten kijkt, dan zijn die fors gestegen. Voetbalclubs hebben een hoge energiekost door onder andere de verlichting van de velden en die factuur is het afgelopen jaar flink de hoogte in gegaan. Ook de aankoopprijzen van de consumpties voor in de kantine zijn enorm gestegen.”

Toch blijven de prijsstijgingen binnen de Zonhovense club beperkt: “Wij hebben de consumptieprijzen voor de klanten bewust niet verhoogt. Voor een cola betaal je bij ons nog steeds 2,20 euro terwijl dat in de gewone horeca een pak meer is.” Ook de lidgelden blijven dus ongeveer gelijk zegt Nulens, “Van de U10 tot de U20 betaal je gemiddeld 360 euro per jaar (met kledingpakket inbegrepen), dat is zo’n 25 euro duurder dan vorig jaar. Maar als je kijkt naar ploegen in de buurt kan dit al snel gaan om 600 of 700 euro, zo als bij Hades in Hasselt bijvoorbeeld het geval is.” Toch vraagt Zonhoven United FC sinds kort een hogere bijdrage, maar dat heeft niks te maken met het doorrekenen van stijgende kosten. Enkele teams spelen vanaf volgend jaar namelijk op interprovinciaal niveau waardoor het lidgeld voor hen 65 euro duurder is dan het jaar ervoor. Daar tegenover staat ook wel een extra keer trainen.

Fusie zorgt voor stabiliteit

Tot nu toe kan de Zonhovenze club alle rekeningen betalen. “Wij zijn een grote club met veel jeugdspelers, dat maakt dat we goed uit te kosten geraken. Vier jaar geleden zijn wij gefusioneerd uit twee clubs die beide in eerste provinciale speelden en die allebei een behoorlijk budget hadden. Daar plukken we nu nog steeds de vruchten van. Ook hebben we het voordeel dat onze kantine 6 dagen op 7 open is omdat die gekoppeld is aan een speeltuin. Zo hebben we continu inkomsten die niet rechtstreeks voortvloeien uit voetbal alleen. Omdat we een grote club zijn halen we ook veel inkomsten uit evenementen die we organiseren zoals een pastafestijn.”

Dalende populariteit

Inkomsten rechtstreeks halen uit de toegangstickets voor amateurwedstrijden blijkt een pak moeilijker te zijn. “De laatste jaren is het aantal supporters sterk verminderd, niet enkel bij ons maar bij veel amateurteams. Dat komt vooral door de concurrentie die we voelen van voetbal op tv. Tegenwoordig kan je in het weekend constant voetbal kijken, terwijl dat vroeger beperkter was. Mensen verkiezen dan het profvoetbal boven het amateurvoetbal en zo is er geen massale opkomst bij de wedstrijden van onze herenploegen in eerste en vierde provinciale en ons damesteam in tweede provinciale”, hekelt voorzitter Patrick Nulens.