De locatie van het festival Blender   © Achille Vancolen

Van 20 juni tot en met 7 juli gaat het festival Blender door op de site van Bolwerk. Wilde Westen en de Schouwburg in Kortrijk slaan de handen in elkaar voor dit event. De locatie van het festival is heel speciaal. Het is een oude fabriek die zal dienen als eventlocatie. Het gaat niet door in het centrum van de stad, maar wel aan de grens met Stasegem. De organisatoren zorgen voor een line-up met veel diversiteit. Het festival richt zich op jong en oud, zelfs kinderen zijn welkom. Onze reporter sprak de initiatiefnemer van het festival.

Aan dit festival hangt een kleine voorgechiedenis. De voorganger van Blender was het ‘Bosfestival’. Dat evenement heeft de organisatie Wilde Westen zes jaar georganiseerd. Het vond plaats in het provinciedomein Bergelen in Gullegem.Bij dat festival stond respect voor de natuur bij het bouwen van podia centraal. Daar kwamen jaarlijks duizend bezoekers op af. Maar de laatste editie was minder succesvol. “Het is eigenlijk wel heel veel werk voor het volk dat er op af komt. De bezoekers vinden het wel fantastisch. Er was ook altijd een rustige sfeer. Daarmee verschillen we van grote festivals. Maar financieel was het voor ons niet meer haalbaar”, vertelt Mich Decruyenaere van Wilde Westen.

Uiteindelijk is Wilde Westen op zoek gegaan naar een samenwerking met de Schouwburg. De komende drie jaar is het gebouw van de Schouwburg niet bruikbaar door werken. Er zijn daar werken aan de hang. Ook zij zijn dus vragende partij om evenementen op locatie te gaan organiseren. zo kwam die samenwerking tot stand. Zo is Blender ontstaan. “We organiseren een reeks aan concerten die gedurende drie weken zullen plaatsvinden aan de start van de zomer. Er zijn er in totaal elf maar er is niet elke dag een concert. Alle genres komen aan bod: rock, pop hiphop en zelfs klassieke muziek. Er is ook een avond voor de kinderen. Daarmee willen we alle stijlen aan bod brengen. Zo combineren we ook de stijlen van de Schouwburg en Wilde Westen. We hebben ook gekozen voor een coole locatie. Daar heb je ook al een basisaccomodatie. Er is daar ook een backstageruimte voor de artiesten. De plek lijkt een beetje op Oost-Berlijn van 30 jaar geleden”, Mich Decruyenaere.

De organisatie verwacht een heel breed publiek. Doorheen de drie weken is er voor iedereen wat wils. Gabriel Rios is bijvoorbeeld een artiest die iets meer een klassiek publiek zal aantrekken. Met KLEINE CRACK en Black Mamba richten de initiatiefnemers zich vooral op een publiek dat van hiphop houdt. Er is ook een avond dat aandacht heeft voor urbanmuziek. “Voor elke avond is er dus een specifiek doelpubliek, maar het hoofddoel is om zo breed mogelijk te denken,” Mich Decruyenaere.

Het eerste deel van de line-up is al bekend. “Het is niet het moment waarop we op ons lauweren mogen rusten. We zullen er echt wel voor moeten werken. Blender is een merk dat nog niemand kent. Dat is anders dan een festival dat al 15 jaar bestaat. We zullen ons in de markt moeten gaan werken. Wij verwachten ook niet direct een groot succesverhaal. Ieder event moet organisch groeien. En dat hopen we met Blender op lange termijn ook te bereiken. Maar ik verwacht er wel veel van. We zullen ook op alle mogelijke manieren promoten. Via sociale media, maar ook met drukwerk en via websites”, benadrukt Mich Decruyenaere.

De grootste naam tot nu toe is Gabriel Rios. Hij is een Puerto Ricaans muzikant die in 1996 naar België verhuisde. “Bij Rios verwachten we vooral een klassiek publiek. Daarmee bedoel ik dat het geen hiphop of urban is van genre. Hij heeft onlangs ook een nieuw album uitgebracht. Dat prikkelt de mensen toch ook om zijn nieuwe liedjes eens live te zien,” Mich Decruyenaere.

Een andere artiest van de line-up is BLCK Mamba. Ze is een opkomende Nigeriaanse artiest van Brussel. “Voor BLCK Mamba richten we ons vooral op liefhebbers van geïnspireerde clubmuziek. Haar energieke optredens en innovatieve sound spreken een breed publiek aan dat op zoek is naar een unieke en opwindende muzikale ervaring. Het is iets helemaal anders dan Gabriel Rios. Ze combineert ook met veel verschillende muziekstijlen. Dat maakt haar zeker een toevoeging aan de line-up,” Mich Decruyenaere.

Daarnaast is er ook ruimte voor electronica. Gold Panda, een Britse producer, staat bekend om zijn warme, emotionele elektronische muziek en inspirerende samenwerkingen.  “Gold Panda brengt een rustige en aangename sfeer met zich mee. Het is een avond waar we veel mensen verwachten. En ook hij heeft zijn specifieke genre en herkenbare stijl. Hij komt ook op dezelfde avond als KLEINE CRACK. Dus dat wordt meer een avond van de nightlifecultuur, ” Mich Decruyenaere.

Ook aan de hiphopliefhebbers wordt er gedacht bij de organisatoren. KLEINE CRACK en SLAGTER, het Antwerpse duo bekend als ANNA, brengen een mix van rap en invloeden uit diverse genres naar het festival. “Met KLEINE CRACK en SLAGTER willen we het publiek prikkelen dat op zoek is naar de echte hiphopcultuur. Het spreekt vooral een jong en dynamisch publiek aan. Het is ook een artiest dat al heeft samengewerkt met andere grote namen zoals Zwangere Guy,” Mich Decruyenaere.

Voor de kinderen is er ook een speciale namiddag. Kapitein Winokio maakt ook deel uit van de line-up. “We willen dat ook de kleintjes een geweldige tijd hebben op ons festival. Kapitein Winokio’s muziek brengt plezier en vreugde, en zijn optredens zijn altijd heel leuk en interactief. Het is belangrijk voor ons om een breed publiek te verwelkomen, inclusief gezinnen, en Kapitein Winokio helpt daar zeker bij,” Mich Decruyenaere.

Hier ziet u de locatie van het festival Blender, op de site van Bolwerk: