© Nils Bovijn Leegstaande sociale woning

Het prangend tekort aan sociale woningen vormt een enorm probleem in ons land. Ook voor lokale besturen is het tekort een ferme uitdaging. Kwetsbare inwoners en gezinnen met lage inkomens lijden onder een gebrek aan sociale huisvesting. Naast het tekort staan ook veel sociale woningen leeg omdat ze vernieuwd moeten worden. Dat is ook het geval in Oosterzele.  In de Korenbloemstraat staan momenteel vier woningen leeg. De huizen zijn eigendom van woonmaatschappij Dimensa. Onze reporter trok op reportage en sprak met een bewoner van de huizen.

Nils Bovijn 13-05-2024, 10:00

Dimensa is een woonmaatschappij die voornamelijk actief is in het Gentse. Ze bieden zowel sociale huurwoningen als koopwoningen aan. De organisatie bouwt, renoveert, onderhoudt, verhuurt en verkoopt woningen en appartementen aan mensen met een bescheiden inkomen. Een paar maanden geleden waren ze ook actief in andere gemeenten, zoals in Oosterzele. Maar de organisatie focust sinds een aantal maanden opnieuw op Gent en doet de woningen in andere gemeenten van de hand. Dat is ook een van de redenen waarom die vier woningen in de Korenbloemstraat leegstaan. Kim Vispoel, medewerker van Dimensa vertelt dat zij kunnen doen aan de leegstand van de woningen .“Over enkele maanden zijn deze woningen niet meer van ons organisatie. Om de overstap makkelijker te maken, verhuren wij deze woningen niet meer. Bovendien dringt een grondige renovatie zich op om opnieuw in regel te zijn met de wet”, zegt Vispoel.

Wie de woningen van dichtbij bezoekt, merkt meteen dat twee huizen dringend gerenoveerd moeten worden. Onze reporter sprak met Annie Van Daele. Zij woonde tot eind augustus vorig jaar in de korenbloemstraat nummer vijf, een van de sociale woningen die nu leegstaat. Zij verhuisde naar een appartement omdat de woning te klein werd. “Het is hier heel anders,” zei ze zachtjes. “Ik heb 30 jaar in mijn oude flat gewoond, samen met mijn dochter. We hadden het er niet breed, maar het voelde altijd als thuis. Dit hier… het is mooi en nieuw, maar het heeft nog niet diezelfde warmte. Ik moest verhuizen, omdat ik te klein woonde. Ik wist dat ik ergens anders heen moest, en dat maakte me bang. Ik ben niet meer de jongste, en de gedachte aan een nieuwe plek, met nieuwe mensen, was behoorlijk overweldigend. Ik heb uiteindelijk een appartementje gevonden in de buurt. Annie begrijpt niet dat haar woning gerenoveerd moet worden. “Ik liet het achter in een perfecte staat. Mijn broer is mij zelf komen helpen met kleine reparaties”, aldus Van Daele. Als we haar getuigenis aan Kim Vispoel van Dimensa voorleggen, valt de vrouw uit de lucht. We zijn persoonlijk op plaatsbezoek geweest. Alle woningen moeten grondig gerenoveerd worden. Nummer vier is in betere staat dan de andere woningen, toch moet er dringend gerenoveerd worden.”

© Nils Bovijn Sociale woning Oosterzele

KIJK. Sociale woningen in de Korenbloemstraat in Scheldewindeke

Politiek machteloos

Els De Turck, schepen van sociale zaken in Oosterzele (CD&V), erkent dat er een probleem is. “Er moet dringend iets gedaan worden. Als gemeente mogen we enkel de noden signaleren. Hoeveel sociale woning nodig zijn in de gemeente. Wij melden het tekort aan een woonmaatschappij en die moeten ingrijpen waar nodig.” Dat die woningen nu leegstaan, vind De Turck een spijtige zaak. “We begrijpen dat deze woningen moeten gerenoveerd worden, maar dit probleem sleept nu al maanden aan. Ondertussen wordt de wachtlijst ook alsmaar langer en langer.

Mensen die dringend een woning zoeken, kunnnen wel terecht bij de gemeente.” Wij hebben via het OCMW een woning gekocht van Dimensa. Deze dient nu als noodwoning. Mensen die dakloos zijn geworden of die uit hun huis zijn gezet, kunnen bij ons aankloppen. Momenteel is die woning nu bezet.”

Filip Michiels, VOLUIT – oppositieleider in Oosterzele, begrijpt dat schepen De Turck niet veel meer kan doen, maar als oppositielid roept hij op tot een herziening van de huidige beleidsstructuren en een grotere flexibiliteit voor gemeenten zoals Oosterzele om zelf oplossingen te vinden. “Het tekort aan sociale woningen in Oosterzele is een serieus probleem, en het is duidelijk dat we als gemeente niet genoeg middelen of bevoegdheden hebben om dit probleem adequaat aan te pakken. Hoewel sociale huisvesting niet direct binnen onze  bevoegdheid valt, worden de gevolgen van dit tekort gevoeld in onze samenleving, en ik ben bang dat we te weinig kunnen doen om de situatie te verbeteren. De verantwoordelijkheid voor sociale woningen ligt grotendeels bij de provincie en de Vlaamse overheid. Zij bepalen de richtlijnen, financiering en bouwquota voor sociale huisvesting. Maar de middelen die aan gemeenten zoals de onze worden verstrekt, zijn vaak beperkt. Dit leidt tot lange wachttijden voor sociale woningen en weinig flexibiliteit om nieuwe projecten te starten of uit te breiden”, aldus Michiels.

Er is ook nog het financiële aspect. Michiels duidt: “Gemeenten hebben een beperkt budget, en investeren in sociale woningen betekent vaak dat andere cruciale diensten moeten worden teruggeschroefd. Zonder extra financiering van de hogere overheid kunnen ze simpelweg niet voldoen aan de groeiende vraag naar sociale woningen zonder andere diensten te benadelen.”

Om dit probleem aan te pakken, moeten zowel lokale als de Vlaamse overheid samenwerken. Filip Michiels, VOLUIT Fractieleider, vindt dat de overheid meer geld moet vrijmaken voor het renoveren en bouwen van sociale woningen. Dit betekent dat beleid herzien moet worden en dat er meer inzet nodig is om ervoor te zorgen dat iedereen toegang heeft tot betaalbare woningen. Maar woonmaatschappijen kunnen ook helpen. Zij kunnen ervoor zorgen dat hun woningen sneller gerenoveerd worden en niet maandenlang leegstaan. Het tekort van sociale woningen zal hiermee niet worden opgelost, maar is wel een stap in de goede richting.