REGIO TERNAT

Er loopt een onderzoek naar de bouwvergunning van Sportstal Vanderhasselt in Ternat.  In maart vorig jaar opende Michel Vanderhasselt (#volks), burgemeester van Ternat, de grootste paardenstal van Europa. Nu blijkt dat de bouwvergunningen voor het project niet gerespecteerd werden. Het onderzoek beroert de gemoederen en is een van de belangrijke thema’s in de aanloop naar de gemeenteraadverkiezingen van oktober.

Op dinsdag veertien maart 2023 werd de paardenpiste ‘Sportstal Vanderhasselt’ geopend. De gemeente Ternat bouwt de grootste vaste binnenpiste van Europa voor paarden. Bijzonder is ook dat de burgemeester van Ternat, aanwezig tijdens de plechtige opening van de piste, eigenaar is van het domein. De sporthal bevindt zich op het gebied van de familie Vanderhasselt zelf. De familie ademt gewoonweg paardensport. Christophe Vanderhasselt, verantwoordelijke van de sporthal, zelf topruiter. De private piste is vanaf dan ook een pronkstuk voor de hele familie, maar ook vooral voor burgemeester, Michel Vanderhasselt.

Ingang sportstal Vanderhasselt © Yenthe Van der Mauten

In de manege zal er vooral getraind worden. En dat deden zo’n 12.000 paarden en ruiters al sinds november, nog voor hij officieel werd ingesprongen.De binnepiste is zo’n 85 meter lang, 50 meter breed en heeft een sport- en sfeerverlichting. Zo’n groot terrein heeft dan ook een kostenplaatje. De private sporthal kostte maar liefst vier miljoen euro. Van die vier miljoen werd er 1,2 miljoen euro gesubsidieerd met middelen van de Vlaamse regering. Het was Vlaams minister van Sport Ben Weyts (N-VA) die voor de enorme subsidie zorgde. Daarvoor kreeg hij ook heel wat kritiek. “Ik heb kritische vragen gekregen, maar eigenlijk is het de logica zelve dat we zo’n inspanning doen. De investering maakt deel uit van onze investeringen in topsportinfrastructuur. De sportelite omringen we massaal met mensen en middelen. Dankzij die focus hopen we te schitteren op de internationale tornooien en de Olympische Spelen”, vertelde Vlaams minister van Sport Ben Weyts bij Ring TV.

Ruiters warmen zich op © Yenthe Van der Mauten

Ongeldige vergunning

Een aantal maanden na de feestelijke opening is het prestigieuze gevoel al heel wat minder. Er loopt namelijk een onderzoek naar de bouwvergunning van het hele project. Dat onderzoek wakkert de kritiek op het prestigeproject aan. Het hele complex zou in eerste instantie in een landbouwgebied liggen en niet in recreatiegebied, wat nodig is voor de bouw van zo’n manege. Bovendien leek het hele complex ook niet aangelegd zoals het wel vergund was. Op het terrein bevindt zich in een hoogspanningslijn, en die zorgde voor problemen. Volgens de plannen moest het gebouw zo’n twintig meter verderop gebouwd worden. Hoewel het complex al in gebruik was, diende de burgemeester én eigenaar een nieuwe aanvraag tot vergunning in.

Er hebben verschillende pogingen plaatsgevonden om de paardenpiste alsnog te regulariseren. Maar zowel de gemeente als de intercommunale Haviland gingen hier niet mee in. In het begin van 2024 nam Vlaams minister omgeving Zuhal Demir (N-VA) de zaak zelf in handen. Inspecteurs van haar departement laten weten dat ze verschillende constructies hebben vastgesteld die niet wettig vergund zijn. Op dit moment loopt er een onderzoek naar de zaak.

Sportstal Vanderhasselt © Yenthe Van der Mauten

Impact op verkiezingen

In oktober vinden de regionale verkiezingen plaats. En daar kan deze, maar ook een andere zaak, een rol spelen in het stemgedrag van de Ternattenaar.

In 2018, werd Michel Vanderhasselt (#volks) verkozen tot burgemeester van Ternat. Na achttien jaar in de oppositie werd hij burgemeester. #Volks kon een coalitie sluiten met de andere grote partij, VoorTernat. Bijde partijen kwamen tot een akkoord om voor de volgende zes jaar samen te werken, al was dat geen parcours zonder horten en stoten. In juli 2023 werd VoorTernat door coalitiepartner #volks uit de meerderheid gezet op een extra gemeenteraad. #Volks lanceerde een nieuwe meerderheid met N-VA en Open VLD op basis van motie van wantrouwen omtrent Ruitmtelijke Ordening.

(Nieuwe) burgemeester

Op dit moment worden er in Ternat twee namen duidelijk naarvoor geschoven voor om de functie als burgemeester in te vullen.

Er is nog een waterkans dat Vanderhasselt zichzelf opvolgt dat huidig burgemeester. Na zes jaar wil hij maar al te graag herkozen worden. Al is de vraag wel hoe het stemgedrag van de Ternattenaar veranderd is na een bestuursperiode van zes jaar. De burgemeester wil niet op de zaken vooruitlopen en wenst niet te reageren.

Vanuit de oppositie wordt Ines Swaelens nadrukkelijk naar voor geschoven, ze is lijsttrekker van VoorTernat. Op 29-jarige leeftijd heeft ze al heel wat politieke ervaring opgedaan. Eerder was ze gemeenteraadsvoorzitter van Ternat en schepen van sport, jeugd en cultuur. In 2015 werd ze ook al eens verkozen als Vlaams jongerenvertegenwoordiger bij de Verenigde Naties. VoorTernat wilt met Ines Swaelens de eerste vrouwelijke burgemeester van Ternat leveren. Haar toekomstplannen als eventuele burgemeester zijn dan ook duidelijk. “Ik denk dat er in Ternat al veel goed loopt. Toch vind ik dat we in de toekomst meer moeten inzetten op verbinding en mensen moeten samenbrengen. De kracht van de vereniging is volgens mij een sociaal vangnet. Daarnaast moeten we ook inzetten op de jeugd. Ook zij moeten mee zijn in het verhaal, want zij zijn de toekomst van de gemeente.”

Nog even kort samengevat: