De broer en zussen Bouvry tijdens een open mic event © TriporteurEvents

Roeselare – Deze winter zag de vzw Amusebier het levenslicht. De organisatie, bij het publiek bekend als Triporteur Events, is de eventwerking van de gelijknamige Triporteur Moutbakkerij en brouwerij. Opvallend genoeg heeft iedereen die er aan de slag gaat, dezelfde achternaam.

In het kloppende hart van de Triporteur-brouwerij ontstaat een unieke samensmelting van comedy, familiaire warmte en ambachtelijk gebrouwen bier, dankzij de gedrevenheid van de familie Bouvry. Wat begon als een informeel samenzijn bij de brouwerij groeide al snel uit tot Triporteur Events, een bloeiende vzw die maandelijks comedyavonden organiseert. “Iedere keer voelt dat evenement aan als een familiale bijeenkomst, nieuwe vriendjes of vrienden worden zelf bijna enkel hier nog voor het eerst voorgesteld” vertelt Hannelore Bouvry ons lachend. Hannelore is de drijvende kracht achter de administratieve taken en de bookings van de vzw. “We genieten van het samenwerken en lachen veel, en dat is maar goed ook, dat moet je hier soms wel eens doen”.

Triporteur Events

“De vonk voor Triporteur Events werd eigenlijk aangestoken door mijn neef, die al een tijdje werkte bij de Triporteur-brouwerij,” onthult Bouvry. Dankzij zijn initiatief en de gezamenlijke liefde voor comedy, begon de familie regelmatig de comedyavonden bij de brouwerij te bezoeken. “Toen werd dat nog georganiseerd door een andere organisatie. Zij hadden drie verschillende zalen waar ze evenementen organiseerden. “Daardoor was er hier weinig aanbod, de brouwerij werd soms vergeten”.

Dat zette leden van de familie tot nadenken. “Toen lanceerden we het idee om zelf iets op poten te zetten, we houden allemaal van comedy, en zo moeilijk leek het ons ook niet. Dat bleek uiteindelijk niet echt te kloppen, want zo’n organisatie heeft heel wat voeten in de aarde”. Na overleg met de vorige organisatoren werd dan uiteindelijk het groen licht gegeven om Triporteur Events op te starten.

Een hechte familiale dynamiek

Het team achter de vzw samen met de comedians © Tristan Dezitter

Het team bestaat uit Hannelore, haar man Arne, broer Bjorn, zus Dagmar en neef Robbe, vormt Triporteur Events een hechte familie-eenheid. “Ik richt me voornamelijk op de boekingen en administratie,” legt Bouvry uit, “Mijn man zorgt voor de technische kant van de organisaties, hij heeft er nu echt een nieuwe hobby bij. Ik denk dat we een dancing kunnen starten met alle lichten die hij inmiddels kocht. En de rest van ons team staat altijd paraat aan de bar tijdens de evenementen. Robbe is onze bierexpert, dat mogen we ook niet vergeten. Door zijn jaren ervaring hier weet hij al wat je gaat lusten voor je iets gezegd hebt”

Opvallend is ook de betrokkenheid van hun ouders, die altijd als vaste klanten aanwezig zijn en zo bijdragen aan de familiaire sfeer van de avonden. “Bijzonder is ook, eigenlijk is mijn mama niet echt liefhebber van het genre. Hoe langer hoe meer begint ze toch van ons concept te houden”.

Groei en Diversiteit

Na een reeks succesvolle avonden op de eerste zaterdag van elke maand, heeft Triporteur Events een stevige reputatie opgebouwd in de lokale comedyscene. “Ons eerste evenement was een open mic waar we nieuw talent een kans gaven,” vertelt Bouvry. Nu trekken ze zelfs grote namen zoals Bas Birker, Moshin Abbas en Hans Cools aan. “Comedians komen ook altijd graag terug vanwege de familiale sfeer die hier hangt. Dat maakt het moeilijk om te kiezen wie we waar booken. Ik zie ze allemaal graag terugkeren maar we proberen ieder evenement uniek te maken. We proberen veel verschillende comedians kansen te geven. Nu er kan altijd spontaan wel nog eens een plaatsje vrijkomen ergens”.

Recentelijk hebben ze ook een lgbtq+ comedyavond aangekondigd, die de diversiteit en inclusiviteit van hun evenementen onderstreept. “Op onze vorige open mic kregen we dat idee, en na een rondvraag bleek er daar wel een publiek voor te zijn. Het is een probeersel, maar we kijken er in ieder geval al naar uit”. De line up bestaat die avond uit comedians die allemaal behoren tot lgbtq+ community. “We vonden het dan ook toepasselijk om het een ‘rainbow edition’ te noemen”.

Een Unieke Ervaring

De brouwerij net voor de deuren opengaan © Tristan Dezitter

Volgens Bouvry zorgt de locatie van de evenementen voor een extra troef. “Je zit hier echt in het hart van een brouwerij,” benadrukt Bouvry. “En je kan alle Triporteur-bieren die hier gebrouwen worden proeven. Het combineert de beste aspecten van beide werelden: de ontspannen sfeer en heerlijke smaken van een brouwerij, en de hartverwarmende ervaring van live comedy.”

“Bovendien dient de brouwerij als ontmoetingsplaats waar mensen samenkomen, niet alleen om te lachen, maar ook om te praten, te delen en nieuwe vriendschappen te sluiten. We merken wel dat we een eigen kleine gemeenschap aan het opbouwen zijn”.

Een Veelbelovende Toekomst

Met een stevige basis van ervaring en een groeiende reputatie kijkt Triporteur Events vol vertrouwen naar de toekomst. “Na een reeks succesvolle avonden hebben we de knoop om een vzw op te richten gemakkelijk doorgehakt,” zegt Bouvry. Hun toewijding aan het leveren van hoogwaardige comedyavonden blijft onverminderd, en ze streven ernaar om een blijvende indruk te maken op het lokale publiek en daarbuiten. “Er staan nog een aantal grote namen op ons verlanglijstje die we graag nog zouden verwelkomen, maar we blijven realistisch. Hoewel dat misschien verre toekomstmuziek is, kijken we ambitieus uit naar de komende jaren.”