Senne Van Dessel spreekt over de overvolle kalender.

Achter de topatleten staat een heel team dat ervoor zorgen dat sporters hun gewenste niveau behalen. Senne Van Dessel is één van de kinesisten van Club Brugge. Hij staat zelf dagelijks in contact met topsporters en weet maar al te goed wat hun lichaam ondergaat. Een uitgesproken mening over de overvolle kalender van de Club-spelers heeft hij niet, al is hij vooral blij dat hij de kern in beste vorm aan de aftrap kan krijgen.

Was het als kind uw idee om zelf ook topsporter te worden?  

Als kind droomde ik ervan om profvoetballer te worden, door die passie ben ik in contact gekomen met kinesitherapie. Later moest ik dan een keuze maken tussen voetbal of verder studeren. Ik heb toen de keuze gemaakt om voor mijn studie als kinesitherapie te kiezen.

Wat is het verschil in behandeling tussen topsporters en de praktijkpatiënten? 

In de behandeling zelf is weinig verschil. We proberen de patiënten allemaal zo snel mogelijk terug fit te krijgen. 

Zijn er al spelers bij u geweest die er door hun blessure aan dachten om hun carrière te beëindigen?

De meeste profs maken meestal snel de switch in hun hoofd naar een behandeling. Ze gaan er allemaal wel professioneel mee om en proberen zo snel mogelijk te revalideren en weer op het veld te staan.

Hoe kijkt u als kinesist naar het overvolle programma van Club Burgge, met de Conference League, de Beker van België en de Pro League? 

Wij moeten als clubkine proberen om dat voor onze spelers mogelijk te maken. Door dat drukke schema wordt er natuurlijk wel extra druk op ons gelegd.

Houdt u naast uw job als kinesist nog veel tijd over voor uw eigen vrijetijdsbesteding?

Mijn programma is heel druk. Ik heb weinig vrije tijd in het weekend omdat er altijd een wedstrijddag van Club is. Ook door de week maak ik in de kinepraktijk lange dagen. Dat is natuurlijk iets waar ik rekening mee gehouden heb, toen ik aan de job begon.

Hechten de voetballers veel waarde aan de rustmomentjes op de massagetafel na de wedstrijd?

Dat is altijd wel een moment om wat na te praten en te bekomen van zware 90 minuten. Meestal proberen de spelers wel echt meteen de knop om te draaien en vooruit te kijken naar de volgende wedstrijd.

Ik veronderstel dat u ook andere sporters over de vloer krijgt. Is er een verschil in behandeling tussen voetballers, die een relatief korte inspanning leveren en duursporters zoals wielrenners.

Er is inderdaad wel een verschil tussen deze twee type sporters. Ik vind het wel belangrijk om atleten van verschillende sporten te combineren. Zo kom je veel meer te weten over het lichaam van die sporters en vergaar je bredere kennis. Op die manier word je ook topkinesist.