E-sports is populairder dan ooit. Wij hadden een gesprek met Bradley Destoop (21). Hij werkt naarstig aan een carrière in het e-football. Sinds kort is hij eSporter bij de Duitse voetbalclub Borussia Dortmund.  

Niet de meest traditionele sport, maar hoe rol je hier nu in? Voor Bradley kwam het eerder per toeval. Hij was altijd al gefascineerd aan het gamen op de Playstation. Via de vader van een vriend kwam hij terecht op een toernooi van de academie van de eDevils, waarbij hij het toernooi dan ook won.

Je kan aan Howest de opleiding Business Innovation in e-sports volgen. In deze opleiding focussen ze op het ondernemerschap rond games en niet per se op het gamen zelf. De belangstelling ligt hier op de economische kant van e-sports. “Ik heb hier geen studies voor moeten doen, ik werd beter door veel te spelen.” Studies zijn dus niet vereist. 

E-sports lijkt een zware investering, zowel op vlak van tijd als op financieel vlak. “Ik kan alles wel goed plannen. Als ik tijd heb, speel ik en als ik geen tijd heb is dat geen probleem. Behalve een standaard gameconsole zijn er tot nu toe nog geen speciale aankopen vereist geweest”, aldus Bradley Destoop.

De professionele wereld binnenstappen is niet gemakkelijk, want er zijn maar een bepaald aantal plaatsen binnen e-football. “Ik kwam erachter dat de e-sporter van Club Brugge een nieuwe teamgenoot zocht. Ik ben een grote fan van Club Brugge en ik speel graag Fifa, dat was dan ook mijn motivatie om mij aan te melden. We hadden het eerder ook al een paar keer tegen elkaar opgenomen en het klikte meteen”, vertelde de 21-jarige e-sporter. 

Na zijn goede eerste seizoen werd hij eerste van België en stond hij 37ste in de rangschikking van Europa. Zijn spelersnaam is al jaar en dag DIE BORUSSEN, genaamd naar Borussia Dortmund, zijn favoriete club ter wereld. “Ik werd gecontacteerd door de coach van Dortmund. Daarna ging het allemaal snel, ik werd hier warm onthaald door de club van mijn hart. Meer had ik niet nodig.”

Sinds dit jaar wordt Bradley vertegenwoordigd door eSportsReputation. “Na een ontmoeting was mijn gevoel meteen heel positief, ze werken nu ook samen met Borussia Dortmund. Mijn ambitie is goed presteren en kampioen spelen met Dortmund in de eBundesliga. Ik wil hier zo lang mogelijk blijven. Ik kan me geen betere club voorstellen”, laat Destoop weten. 

Binnenkort zijn er grote veranderingen op komst voor het e-football, het spel verandert van FIFA 23 naar EA FC 24. Bradley is er echter niet mee bezig. “We wachten nog op wat extra informatie, het belangrijkste is om dit jaar de competitie te winnen.”