©Pixabay

Uit recente peilingen van Ipsos bleek dat Vlaams Belang de grootste partij is van West-Vlaanderen. Kopstuk Wouter Vermeersch schetst wat deze uitslag betekent voor de aankomende verkiezingen en waarom de partij zo goed scoort. 

Vlaams Belang houdt de concurrentie ver achter zich in de peilingen. Vooruit en N-VA volgen op een achterstand van dertien procent. De partij flirt bijna met de symbolische monsterscore van dertig procent. Toch blijft kamerlid Wouter Vermeersch met de voeten op de grond. “We mogen het vel van de beer niet verkopen alvorens het geschoten is. De verkiezingen zullen alles bepalen. We zijn er zeker nog niet. Bovendien moet je een peiling altijd met een korreltje zout nemen. Er zijn maar 523 mensen bevraagd en er mag rekening gehouden worden met een foutenmarge van 4,5 procent. We zijn goed op weg, de strategie en de koers zitten juist. Maar negen maanden in de politiek zijn een eeuwigheid. Er kan nog veel gebeuren en de slotcampagne moet nog op gang getrapt worden. De peilingen moeten nu in realiteit omgezet worden om ons doel te verwezenlijken: uitgesproken de grootste partij van West-Vlaanderen zijn.”

Voor de partij komt de sterke opkomst in West-Vlaanderen niet als een verrassing. In 2019 waren ze al op één procent na de grootste partij . “Vlaams Belang is historisch gezien een vaste waarde in Antwerpen. In West-Vlaanderen hebben we een grote groeimarge. Daar gaat het verschil gemaakt worden om extra zetels te verdienen om zo een Vlaamse regering te kunnen vormen. Het is dan ook belangrijk dat Tom Van Grieken de coalitiegesprekken kan leiden als uitgesproken winnaar.” Volgens Vermeersch is het succes in West-Vlaanderen te danken aan eerdere dossiers zoals Ventilus en het stikstofakkoord. Vlaams Belang speelde daarop in door resoluut de kant te kiezen van de landbouwers. 

Nu zegt het buikgevoel van Vermeersch dat er goede signalen zijn om de scalp van N-VA in de provincie over te nemen. “De kiezer is het migratiebeleid van deze regering hartstondig moe. De West-Vlaming wil geen toestanden zoals in Brussel of andere grote steden. Ze vrezen dat onze provincie de uitverkoren plek is voor meer asielopvang.” Ook de koopkracht en sociale zekerheid ziet hij als een sterk agendapunt, omdat dat nauw aansluit bij het West-Vlaamse hart. 

We gingen ook de straat op om de lokale Kortrijkzanen te bevragen over het succes van Vlaams Belang in hun provincie. Ondanks dat er massaal zwart-geel gestemd wordt, was er weinig animo om meningen te geven. Wat wel vaak terugkwam is dat mensen het niet echt verrassend vonden dat Vlaams Belang zo’n populariteit geniet.