Tentoonstelling 50 jaar E17 ©Ruben Vandoorne

Leiedal, de interlokale vereniging voor streekontwikkeling in Zuid-West-Vlaanderen, en enkele partners hebben een gratis expo lopen in Howest The Square in Kortrijk. Deze expo biedt bezoekers een unieke kans om te ontdekken welke invloed de E17 heeft gehad op de ontwikkeling van de regio. In Howest The Square zijn er tijdelijk verschillende ruimtes ingericht vol met historisch beeld- en kaartmateriaal, persoonlijke getuigenissen en visuele presentaties.

Bovendien is op 22 september een feestelijkheid gepland in zaal Depart in Kortrijk om het 50-jarige bestaan van de snelweg gepast te vieren. Vanaf 18 uur zullen burgemeester Ruth Vandenberghe van Kortrijk en Wout Maddens, de voorzitter van Leiedal, je welkom heten op het evenement ‘De Koers van de Snelweg’. Carlo van de Weijer, verantwoordelijk voor de toekomst van mobiliteit en transport, zal je meenemen met een lezing naar de toekomst van de mobiliteit. Tot slot zal Veerle Deblauwe in gesprek gaan met Kathy Vandenmeersschaut (AWV), Lowie Vermeersch (Gran Studio) en Wannes Van Giel (bigtrees) om te praten over hoe zij de toekomst van mobiliteit en transport zien.

“Rond 20u komt er een tweede, minder stijve luik. Er is een walking diner begeleid door een liveband met muziek uit de jaren 70”, voegt Jeroen Vanthournout, verantwoordelijk voor communicatie en netwerking bij Leiedal, eraan toe. “Inschrijvingen zijn helaas wel al gesloten. Naast de burgemeester, beleidsmakers en sprekers zullen er een 250-tal anderen aanwezig zijn. Inwoners van Kortrijk, maar ook mensen die langs de E17 wonen of er een bedrijf hebben en een aantal 50-jarigen zullen aanwezig zijn”, besluit Vanthournout.

Geschiedenis

De basis van de E17 is aangelegd tussen 1963 en 1973. Destijds noemde het traject de E3. Vanaf juni 1985 kwam er een akkoord voor een logischere benaming van de Europese autosnelwegen. Zo werd de E3 de E17. De snelweg loopt van Antwerpen tot Beaune in Frankrijk en is 696 kilometer lang. De E17 staat bekend als een van de voornaamste snelwegen in België omdat het een veelgebruikte transportroute is. De snelweg verbindt de belangrijke steden en havens van Antwerpen en Gent, en speelt daarom een belangrijke rol in het internationale vrachtvervoer tussen Nederland, Duitsland en Frankrijk.

Nog tot en met 8 oktober kun je een boeiende verkenning maken van de geschiedenis en toekomst van de E17 in de tentoonstelling.