In het donorcentrum in Kortrijk kun je terecht om bloed of plasma te geven. © Aaron Hoste

Op 14 juni vieren we elk jaar Wereld Bloeddonordag. Over de hele wereld wordt dan stilgestaan bij het belang van vrijwillig bloed geven. Die simpele daad kan immers levensreddend zijn. Toch geeft momenteel slechts 3% van de bevolking bloed, terwijl 70% zelf ooit bloed nodig heeft. “Een dag als vandaag is dan ook extra belangrijk voor ons”, klinkt het bij het donorcentrum in Kortrijk.

Wereld Bloeddonordag werd in 2004 officieel in het leven geroepen door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) om extra aandacht te vragen voor het doneren van bloed, plasma en bloedplaatjes én om alle bloeddonoren te bedanken die vrijwillig en gratis bloed doneren. De dag 14 juni is niet voor niets gekozen, want dat is de geboortedatum van Karl Landsteiner, Nobelprijswinnaar en uitvinder van het bloedgroepsysteem.

Snel en eenvoudig

Bij het donorcentrum in Kortrijk benadrukken ze alvast het belang van deze dag: “We hebben altijd bloeddonoren tekort, dus hoe meer mensen er bloed komen geven, hoe beter. Dat er vandaag extra aandacht aan besteed wordt, juichen wij dan ook zeker toe.” In 2021 telde Vlaanderen volgens cijfers van het Rode Kruis in totaal 173.071 verschillende bloeddonoren. Elk jaar moeten er normaal gezien minstens 20% aan nieuwe donoren bijkomen, maar in de praktijk zijn dat er amper de helft.

Nochtans neemt het proces niet veel tijd in beslag, vertelt een van de verpleegsters: “Je maakt online of telefonisch een afspraak, komt bij ons binnen en wordt meteen ingeschreven. Daarna vul je een korte vragenlijst in en ga je langs bij de dokter, die bepaalt of je bloed of plasma mag geven. Het bloed geven zelf duurt een tiental minuten; bij plasma gaat het om een halfuurtje. Als je daarmee een mensenleven kunt redden, is het die tijd meer dan waard.”

Wil je zelf donor worden? Neem dan zeker een kijkje op www.rodekruis.be.