Niet één maar drie reuzearonskelken staan in bloei in de Plantentuin van het Gents Universiteitsmuseum (GUM). De plant staat vooral bekend voor zijn stinkende geur en penisachtige vorm. Sumatra is de naam van de eerste plant die op 11 juni openbloeide. De reuzearonskelken Anne en Titaantje zullen volgens de tuinman Herbert Evrard respectievelijk eind deze week en binnen veertien dagen bloeien.

In de Gentse Plantentuin kan je drie reuzearonskelken gaan bekijken. Of beter gezegd, gaan ruiken. De plant heeft een typische geur die tuinman Herbert Evrard omschrijft als de geur van rottend vlees. Daardoor wordt de plant ook wel eens de lijkenplant genoemd, maar daarnaast kan je hem kennen als de penisbloem. Die naam verkreeg hij door zijn vorm.

De reuzearonskelk kent zijn oorsprong in het Indonesische schiereiland Sumatra. Door de ontbossing in Indonesië, staat de plant op de lijst van de bedreigde soorten. Het GUM is sinds 2008 de eigenaar van een aantal reuzearonskelken. Via het nagebootste klimaat in de serres van de Gentse Plantentuin kan de plant hier overleven.

Nieuwsgierige bezoekers

De reuzearonskelken krijgen veel bezoek. Student Kas is een van de geïnteresseerden. “Ik was eigenlijk benieuwd naar de geur. Ik vernam dat het een stank zou moeten zijn, maar dat valt eigenlijk nog goed mee.” Ook Jean en Lieve uit Sint-Niklaas komen speciaal naar Gent om de reuzearonskelk te aanschouwen. Samen hadden ze al een gelijkaardig plant in het wild op het eiland Sumatra gespot. “We hadden voor de zekerheid de stad gecontacteerd of we het GUM konden bereiken met de auto.

Lees verder onder de foto.

De Plantentuin ontvangt veel bezoekers door de reuzearonskelken. © Amy Van Parys

Voor wie de reuzearonskelk Sumatra nog wil bewonderen, zal snel moeten zijn. De plant bloeit slechts twee avonden tot maximaal 72 uur. Maar je hebt nog een kans, want binnenkort zullen de planten Anne en Titaantje ook openbloeien. Wie niet in Gent geraakt, kan het proces ook volgen via de livestream van het Gents Universiteitsmuseum.

De reuzearonskelken van links naar rechts: Sumatra, Anne en Titaantje © Amy Van Parys