Veel muziekbanden hebben op vandaag de dag een achtergrondzanger(es). Zo is Shari Van Looy achtergrondzangeres van de Belgische muziekgroepen ‘Gestapo Knallmuzik’ en ‘Chackie Jam’. Volgens de muzikante is gezang op de achtergrond heel belangrijk, maar toch ziet de toekomst er volgens haar niet goed uit.

Opvallend is het niet, maar achtergrondgeluid of -gezang is onmisbaar in een liedje of tijdens een concert. Tegenwoordig komt het steeds meer voor dat achtergrondartiesten niet meer live optreden door nieuwe technologieën en software. Voor Shari Van Looy blijft het toch een enorme meerwaarde om tijdens concerten achtergrondmuziekanten er live bij te hebben: “Ik vind het, net als vele andere muzikanten, belangrijk dat alles echt live gebeurd. Het publiek heeft daar minder moeite mee als alles mee op tape loopt. Maar voor mij is het een soort bevestiging van mijn prestatie en dat vind ik zeer belangrijk. Die affirmatie krijg ik steeds van de artiesten met wie ik het podium deel. Voor het groepsgevoel is het daarom essentieel om live te performen. Het zorgt voor een complete band.”

Donkere toekomst

Met de opkomst van die geavanceerde software en technologieën in de muziekindustrie, gaan achtergrondartiesten een duistere toekomst tegemoet. Deze software stelt muziekproducenten en artiesten in staat om perfecte harmonieën en vocalen te creëren zonder daadwerkelijk een achtergrondmuzikant in te huren. Shari Van Looy ziet haar toekomst hierdoor in gevaar: “Ik vrees ervoor dat de waarde van artiesten, die meer op de ‘background’ staan, zal wegvallen tijdens concerten. Natuurlijk blijven wij een belangrijke rol hebben in liedjes, dus ik zal nog steeds aan de bak kunnen als achtergrondzangeres. Maar ik merk nu al tijdens festivals dat er wordt afgepingeld als ik samen met de muziekgroep een prijs voorstel. Helaas vallen wij als achtergrondzangers als eerste weg.”

“Rock Werchter is mijn doel”

Shari Van Looy heeft er al een lange carrière met veel bijzondere momenten opzitten. Zo heeft ze al met haar muziekband ‘Gestapo Knallmuzik’ opgetreden op Pukkelpop, een van de hoogtepunten uit haar carrière: “Pukkelpop was echt overweldigend. Het aantal mensen, de energie die er was en hoe er werd meegezongen, dat was echt indrukwekkend. Toen ik terug thuiskwam, liep ik nog twee dagen stijf rond door de adrenaline en de kick”, verklaart de muziekfanaat.

De achtergrondzangeres is nog jong en mikt in de toekomst hoger dan Pukkelpop: “Ik heb nog maar één keer opgetreden tijdens Pukkelpop, dus dat wil ik sowieso nog enkele keren doen. Maar ik droom van een concert op Rock Werchter. Ik ben nog jong, wat ervoor zorgt dat dat zeker haalbaar is. Maar sinds corona heb ik nauwelijks nog op een podium gestaan omdat dat een slechte periode was voor mij en de bands waarmee ik werk. We konden niet meer bij elkaar komen om muziek te produceren en uiteraard waren er ook geen festivals of concerten. Momenteel is het dus cruciaal om terug te proberen groeien en weer op meerdere festivals te verschijnen, maar dat komt wel goed.”