© Wikimedia Commons

Door de coronacrisis, energiecrisis en de stijgende inflatie moeten ook jeugdbewegingen op zoek naar creatieve oplossingen. Zo ook bij Scouts De Haan. Ze betalen een hogere prijs voor hun kamplocaties, waardoor de prijzen van onder andere hun koekenverkoop omhooggaan.

Wanneer een jeugdbeweging in Vlaanderen op kamp wil gaan, kunnen ze hulp inschakelen van Hopper. Hopper is een initiatief van Scouts en Gidsen Vlaanderen, een vzw, die winkels en jeugdverblijven heeft voor de scouts. Scouts De Haan heeft voor de komende jaren kamplocaties geboekt bij Hopper en is op de hoogte van de stijgende prijzen. De 21-jarige Eva Geers zit al drie jaar in de groepsleiding van Scouts De Haan en verklaart waarom de kamplocaties nu meer kosten: “Volgens Hopper zijn de stijgende prijzen gas en elektriciteit hier de oorzaak van. Die kosten worden niet apart doorgerekend, waardoor de algemene prijs omhoog gaat. We hadden hier alle begrip voor omdat we het wel hadden verwacht.” De prijs steeg met enkele euro’s per persoon per nacht.

Hogere prijzen

Doordat de prijzen van de kamplocaties omhooggaan, heeft Scouts De Haan enkele wijzigingen moeten doorvoeren. Het lidgeld bedraagt momenteel 40 euro. Dat is 3 euro meer dan vorig jaar. Bij de koekenverkoop vraagt Scouts De Haan nu een euro extra. “Vroeger twijfelden we of we voor een drankje 2,50 of 3 euro zouden vragen. Nu neigen we sneller naar 3 euro. Het geld dat wij daarmee verdienen, gaat grotendeels naar de verzekering die we afsluiten voor onze leden. We besparen dus maar enkele euro’s. Hier betalen we onze kampplaatsen uiteraard niet mee. We houden doorheen het jaar in ons achterhoofd dat we winst moeten maken om de kampplaatsen te kunnen betalen”, vertelt Geers. Ze organiseren dus geen extra activiteiten, maar verhogen de prijzen wel. Scouts De Haan wil wel een vaste kampprijs hebben. Die prijs bedraagt momenteel 170 euro voor een volledig kamp dat ongeveer een week duurt.

Scouts De Haan wil de leden en de ouders zeker niet belasten met te hoge prijzen. Niet iedereen heeft het even breed. Als de leden of de ouders het niet breed hebben, betalen ze een lager tarief.

Beperkte reserve

De andere scouts van het district, in dit geval Scouts Blankenberge, Scouts Zeebrugge en Scouts Knokke, hebben meer reserve dan Scouts De Haan. Dit komt onder andere omdat ze grotere feestjes kunnen geven. Ze trekken meer volk, waardoor ze grote fuiven kunnen organiseren. Scouts De Haan heeft deze luxe niet. Hier verdienen de jeugdbewegingen nochtans het meeste geld mee. “Wij moeten altijd opzoek naar alternatieven. Wij organiseren kleinschalige baravonden bijvoorbeeld bij Kerst, maar daar komt bitter weinig volk op af. Dit zagen we wel aankomen. We verkopen wel koeken doorheen het jaar zoals ik al eerder heb vermeld. We hebben zelf ook T-shirts voor onze scouts gemaakt die af en toe eens verkocht worden. We organiseren daar niks rond, maar ze worden wel verkocht. Als we een activiteit organiseren voor vrienden en familie, vragen we ook geld voor de deelname”, aldus Geers.

Het voorbije jaar heeft Scouts De Haan 1000 euro winst gemaakt na de koekenverkoop. Bij de kleinere feesten verdienen ze op een avond tussen de 2000 en 3000 euro. Winst maken is dus momenteel geen probleem, maar de marge blijft beperkt. Het blijft voor Scouts De Haan belangrijk dat ze de kampplaatsen kan blijven betalen.