U12 van KFC Putte

Volgens onderzoek van Het Nieuwsblad en Voetbal Vlaanderen moeten drie op de tien voetbalclubs hun lidgeld verhogen om uit de kosten te komen. Één op de vijf zou ook meer dan 300 euro per seizoen vragen. Een bedrag dat stevig aantikt, zeker als je meer dan één voetballend kind hebt. Wij spraken met Miry Sicilia, moeder van drie voetballende meisjes.

Miry Sicilia is 44 jaar en mama van drie voetballende meisjes, iets waar ze drie jaar geleden geen rekening mee had gehouden. “Ik had nooit verwacht dat ik voor mijn drie meisjes langs de kant van een voetbalveld zou staan. Ze zitten al een aantal jaar in de modellenwereld, dus was de overgang wel vrij groot.” Toch is ze blij dat ze haar kinderen in de voetbalwereld heeft laten rollen. “Ze spelen bij SV Grasheide met z’n drieën in dezelfde meisjesploeg. Dat is geweldig! Ze trainen samen en hebben op hetzelfde moment wedstrijd. En als ik eerlijk ben, moet ik toegeven dat ik geen enkele wedstrijd meer wil missen.”

Geen korting meer

Miry betaalt 160 euro lidgeld per kind en krijgt een bonus per extra kind. “Als ik het lidgeld van mijn tweede kind betaal, krijg ik een bon van twintig euro die ik dan kan gebruiken op activiteiten van de club. Vroeger kregen we op het lidgeld nog 20 euro korting per kind, dat was dan wel een verschil in prijs. Ik krijg dus veertig euro in waardebonnen. Vorig jaar zijn we gaan eten op de eetdag en moesten we daardoor minder betalen.”

En wat zit er dan allemaal in het lidgeld inbegrepen? “Bij Grasheide zitten er kousen, een bal, een voetbalzak en een voetbalshort inbegrepen. Al de rest moet natuurlijk zelf nog wel gekocht worden. Gelukkig kan en mag je bij de jeugd nog trainen met bijvoorbeeld een shirt uit de Decathlon, dat is vaak voordeliger dan het bij de club zelf te kopen.”

Korting plus abonnement voor wedstrijden eerste elftal

Bij de buren van KFC Putte is het lidgeld 200 euro voor het eerste kind. Komt er dan nog een tweede kind bij, dan betaalt de ouder 180 euro. Het derde kind kost nog maar 150 euro. Geen bonnen voor eetfestijnen dus. Naast de basiskleren zit er bij KFC Putte ook een abonnement voor de matchen van het eerste elftal in. Bij KFC Putte overwegen ze wel om het lidgeld komend seizoen te verhogen, maar volgens Mathi Geerts, bestuurslid bij KFC Putte, is dat nog niet zeker. “Het lidgeld verhogen is nog geen zekerheid. Het zou ook zomaar kunnen dat we het op deze prijs houden. We zullen de komende weken bespreken wat we ermee zullen aanvangen volgend seizoen.”

Of het lidgeld volgend seizoen zal veranderen bij SV Grasheide is bij ons niet bekend. Maar voor Miry Sicilia maakt het niet uit. “Ik zie hoe gelukkig mijn meisjes zijn op het veld en ik amuseer me zelf ook naast het veld. Anisa, mijn oudste dochter danste voordat ze begon met voetballen. Toen betaalde ik 900 euro voor een jaar. Toen moesten ze ook verplicht dezelfde kleren en schoenen kopen. De wedstrijden waren ook niet in de buurt, wat nu wel het geval is. Ik sta in ieder geval elk weekend langs de lijn om mijn meisjes naar de overwinning te schreeuwen.”