Illustratie: De prijzen van de huizen lijken eindelijk opnieuw te dalen. ©Brian Dewulf

Huizen kopen in Vlaanderen blijft een moeilijke opgave. Al jaren ligt de vraag hoger dan het aanbod, en de inflatie helpt niet om de woningmarkt af te koelen. Daardoor kan niet iedereen het zich veroorloven om een woonlening aan te gaan, en dat zien ook de banken. 

Banken zien steeds minder alleenstaanden langskomen voor een woonkrediet. Hoewel jongere koppels kopen verkiezen boven huren, lijkt dat moeilijker dan ooit te worden. Het gedrag en het profiel van de lener veranderde de afgelopen jaren fors. Kris Strybol is binnen Crelan Veldegem verantwoordelijk voor kredieten en geeft uitleg: “Wij zien voornamelijk koppels die een lening aangaan, want zij kunnen vaak terugvallen op twee inkomens. Alleenstaanden zien we hier bijna nooit, zij komen enkel langs als ze bijvoorbeeld uit een scheiding komen en de woning van hun partner inkopen,’ hij gaat verder, ‘bovendien gaan veel huizen tegenwoordig weg boven de vraagprijs. Mensen twijfelen minder lang om een huis te kopen en zijn bereid meer te betalen, om zeker te zijn dat ze het hoogste bod hebben en het huis effectief kunnen kopen.”

Die evolutie heeft een simpele verklaring: het aanbod ligt lager dan de vraag. Een opkomend probleem, al valt dat volgens Strybol in België nog mee. “Ons land is een van de weinige landen waar het aanbod nog redelijk groot blijft, daardoor swingen de woningprijzen de pan niet uit”, aldus Kris Strybol. 

Inflatie en crisissen, maar ook indexatie 

Dat de vraag naar woningen in ons land groter is dan het aanbod, is de grootste oorzaak van de hoge prijzen. Er zijn evenwel nog andere boosdoeners, en daarvoor moeten we kijken naar een aantal andere oorzaken. Door de coronacrisis, de oorlog in Oekraïne en de energiecrisis kreeg onze economie het zwaar te verduren. Op zowat elk gebied groeide de schaarste op de markt, en daardoor stegen de prijzen. Maar er was ook inflatie doordat er meer geld werd gedrukt en in omloop werd gebracht in navolging van die crisissen. Daardoor zakte de waarde van ons geld. 

Door de inflatie werden de lonen geïndexeerd, een noodzakelijke maatregel volgens Kris Strybol: “Dat was nodig om de vastgoedmarkt niet te laten instorten. Met dat duwtje in de rug kunnen mensen naast hun uitgaven voor voeding, energie en andere noodzakelijke kosten nog een lening aflossen.”

Banken zijn voorzichtiger, maar optimistisch

Maar door de stijgende prijzen zijn banken ook voorzichtiger in het toekennen van woonkredieten: “Vroeger kon je tot 110% van de waarde van het huis dat je koopt, lenen. Vandaag ligt is dat slechts 90% van de totale waarde. We willen de consument zo vooral tegen zichzelf beschermen, en ze niet te grote schulden laten maken. Er is nu een hele grote groep mensen die bereid is om een hypotheek aan te gaan, maar dat financieel niet aankan.’”

Toch blijft Kris Strybol optimistisch: “Het marktevenwicht herstelt zich dankzij de indexatie van de lonen, dalende rentes of door een afkoeling van de immomarkt. Dan kan de grote groep mensen die wil lenen, maar dat financieel niet aankunnen, ook opnieuw een woonkrediet aangaan en zich mengen in de huizenmarkt.”