De nieuwe Jims in Kuurne bestaat intussen al zes maanden. (Foto: EB)

Op 17 april 2023 opent Jims een nieuwe fitnesszaak in Wilrijk, twee jaar na de overname door Colruyt Group. Het is ondertussen al de 35ste club van de fitnessketen in België en Luxemburg. Jims maakt steeds meer een opmars in de fitnesswereld en dat heeft ze te danken aan Colruyt Group die onlangs 20 miljoen euro investeerde.

In april 2021 werd de fitnessketen Jims, die toen kampte met enorme financiële problemen, overgenomen door Colruyt Group. Voor welk bedrag de familie Colruyt, Jims kocht is nooit bekend gemaakt, maar pompte op het moment van de overname onmiddellijk elf miljoen euro in de fitnessketen, zo meldt de website De Rijkste Belgen. Het bedrijf kampte met een groot verlies in het boekjaar 2021 die een verlenging had tot maart 2022. Staatsbladmonitor toont aan dat Jims te maken had met  een verlies van 7 375 000 euro, dat is een daling van 832 procent op het boekjaar 2020. Dat komt onder meer door de covid-pandemie, omdat ze toen heel erg beperkt waren door de maatregelen. Het verlies is vooral te wijten aan de vele kosten die ze moeten dragen. De omzet in het boekjaar 2021 was ongeveer tien miljoen euro, dat is twee miljoen minder dan het vorig boekjaar. Vooral de kosten zijn gestegen van 12 naar 16 miljoen.

Overname door Colruyt Group

Om die reden pompt eigenaar Colruyt nu twintig miljoen euro extra in de fitnessketen, meldt het Belgisch Staatsblad. Het kapitaal stijgt van 13,86 miljoen euro naar 33,86 miljoen euro. Een stevige investering van de Colruyt Group die twee jaar geleden Jims kocht. Zo willen ze de oplopende verliezen bijhalen om niet in de problemen te komen. Bij Colruyt hopen ze alvast op een versnelde groei van de fitnessketen. “We hebben de ambitie om met Jims op termijn naar 50 à 60 clubs te evolueren”, vertelt Pieterjan Nuitten van Colruyt Group. Twee jaar geleden telde Jims maar liefst 27 fitnessclubs, intussen zijn dat er al 35 met de recente opening in Wilrijk.

Hoopvolle toekomst

Sinds de coronaperiode heeft Jims nog geen winst kunnen maken, maar dat zou door de overname van Colruyt Group goed moeten komen. De fitnessketen heeft nooit veel winst geboekt, het meeste dat  dateert al van 2016 waar ze 214 000 euro winst hadden. Toen had ze een eigen vermogen van 487 000 euro, maar dat heeft nu een ommekeer gemaakt. Het eigen vermogen in 2021 daalt met een percentage van 177 procent van ongeveer vier miljoen euro naar drie miljoen onder de nul. We zien vooral in het boekjaar 2021 dat de waarde van de vaste activa met 4 miljoen gedaald is ten opzichte van het boekjaar 2020.

Daarom wil Colruyt Group de fitnesszaken steeds meer vernieuwen. In een persbericht melden ze dat ze de fitnessclubs een nieuwe ‘look&feel’ willen geven. Ze zoeken steeds meer naar industriële panden met hoge plafonds, open ruimtes van 1.000 tot 1.500 m2 en liefst naast allerlei andere ketens van Colruyt Group. Tegen oktober 2023 willen ze alle verbouwingen achter de rug hebben en beginnen aan een versnelde expansie van hun klanten bij Jims.