Micheline en Geert hebben sinds 2000 een eigen hoevewinkel op de boerderij waar ze hun producten verkopen. © Milo Syryn

Verse melk rechtstreeks van de boer of toch eerder van de supermarkt? Het is een keuze die afhangt van persoon tot persoon. Dat weten ze ook bij hoeve ‘De Korenhalm’ in Alveringem. Eigenaars Geert Louwagie en Micheline Veramme maken er al 35 jaar hoeveproducten. Sinds 2000 worden die producten ook verkocht in hun eigen hoevewinkel.

Zo’n twintig jaar geleden besloten Micheline Veramme en Geert Louwagie om de paardenstal die aan de hoevewoning grensde, om te bouwen tot hoevewinkel. Een keuze die ze zich allerminst beklaagd hebben, want de winkel bestaat vandaag nog altijd. Volgens Micheline zijn daar verschillende redenen voor: ‘Je hebt de prijs zelf in handen, maar daar tegenover staat heel wat werk en dat wordt door veel mensen nog steeds onderschat. Het resultaat is wel een eerlijk product dat gemaakt is van je eigen grondstoffen. Belangrijker is misschien het verhaal achter het product. Als de klanten weten waarvan de producten komen, hoe ze gemaakt zijn en door wie, zullen ze meer geneigd zijn om lokaal te kopen’, vertelt Veramme.

Kwaliteit vraagt tijd

Ondanks de komst van de vele supermarkten in de streek blijft de lokale handel zich staande houden. Meer nog: de populariteit van de lokale handel neemt zelfs lichtjes toe. Desondanks beseffen Micheline en Geert dat het niet altijd even gemakkelijk is om lokaal bij de boer te gaan kopen. ‘De lokale handel breidt zich beetje per beetje uit, maar voor sommige mensen is het makkelijker om hun boodschappen bij de supermarkt te doen. Je kunt er bijna alles kopen wat je nodig hebt en dat in een uur tijd. Je hoeft ook maar naar één plek te gaan en dat is bij lokale handel veel minder het geval. De hoevewinkels zijn meer verspreid en daarom moeten de mensen meer kilometers afleggen. Dit vraagt uiteraard ook meer tijd en dat is iets wat veel mensen tegenwoordig niet meer hebben’, aldus Veramme.

Gelukkig voor de lokale handel, kiest niet iedereen voor de supermarkt. En daar is volgens Micheline een duidelijke verklaring voor: ‘Het heeft allemaal te maken met de mentaliteit van de mensen. Als je graag kwaliteit wil en open staat voor het verhaal achter het product, ben je bij een hoevewinkel aan het juiste adres. Je weet dan wat je eet en hoe het gemaakt is en dat is bij de supermarkt vaak niet het geval.’

Toch vreest Micheline dat dergelijke kwaliteitsvolle producten wel eens zouden kunnen verdwijnen. Zeker met de nieuwe stikstofregels waaraan de boeren zich moeten houden: ‘Als ze de Vlaamse landbouw gaan blijven wegpesten, zullen de producten uit het buitenland geïmporteerd moeten worden. Kwaliteit zal dan nog ver te zoeken zijn’, zegt Veramme.

Hoeve ‘De Korenhalm’ heeft een groot assortiment aan producten. Je vindt er kaas, hoeve-ijs, boter, rabarberpaté en nog veel meer. © Milo Syryn

‘Geen boer betekent geen eten’

Die kwaliteit is nu net waar het allemaal om draait. Dat beaamt ook Rita Ternier, die geregeld een bezoekje brengt aan een lokale hoevewinkel. ‘Ten eerste is een boer noodzakelijk in onze maatschappij. Geen boer betekent geen eten. Ten tweede hecht ik enorm veel belang aan kwaliteit. Er is niets beters dan echte verse boerenboter of karnemelk die rechtstreeks van de boer komt. Je weet ook dat het product niet van de ene plek naar de andere is gevoerd. Het is allemaal rechtstreeks. Het gaat hier om een vers en kwaliteitsvol product. De landbouwers maken hun producten met passie en steken er enorm veel werk in. Dat apprecieer ik nog het meeste van allemaal’, vertelt Ternier.

Door Milo Syryn