Veldslag©Pixabay

Heeft u ooit een tijdmachine in willen stappen en af willen reizen naar de middeleeuwen? In het Vlaams-Brabantse Elewijt hebben ze deze wens ook. Zaterdag 28 en zondag 29 september vindt de zevende editie van Wilde Furda plaats. Hier kan u door een middeleeuws dorp wandelen, genieten van traditionele muziek en middeleeuwse krijgers zien vechten.

Zoë Van Doorne & Roan Deckers

Elk jaar wordt Wilde Furda georganiseerd op domein Heirweg 1 in Elewijt. Het initiatief kwam vanuit de gelijknamige VZW, Heirweg 1,  die graag de Gallo-Romeinse tijd wilde belichten.

Organisator Dimitri Vingerhoets vertelt dat Wilde Furda daar als het ware een verlengstuk van is. ‘’Wilde Furda is de manier waarop we de middeleeuwen in de spotlight zetten.”

Het organiseren van zo’n evenement is niet eenvoudig. Vrijwilligers gebonden door hun liefde voor de geschiedenis zijn nodig om de tenten, kampvuren en alle andere sfeerstukken neer te zetten. Daarnaast zorgen ze voor een goed verloop van het evenement.

Figuranten verkleed als burgers uit de middeleeuwen bootsen veldslagen na, doen wapendemonstraties en tonen ambachtelijke technieken. “We laten de bezoekers traditioneel eten proeven en zorgen ervoor dat ze een fijne dag beleven,” vertelt Bram Delwiche die ook verantwoordelijk is voor de organisatie van het evenement. “Alle re-enactors zijn getraind en op elkaar ingespeeld. Ze trainen meermaals in de week en kennen elkaar dus heel goed,” aldus Dimitri Vingerhoets. Veiligheid van de figuranten is daardoor ook geen probleem.

Naast het vinden van de juiste mensen is een goede voorbereiding ook van vitaal belang. Zodra het evenement voorbij is, wordt meteen de balans opgemaakt en worden de doelen voor het volgende kalenderjaar opgesteld. In januari start het team van Delwiche en Vingerhoets met het organiseren van de volgende editie. “Figuranten moeten gecontacteerd worden, vrijwilligers moeten gezocht worden en dat is niet evident,” zegt Dimitri Vingerhoets.

Domein Heirweg 1 verwacht duizend bezoekers per dag, helaas is de opkomst wel erg afhankelijk van het weer. ‘’ Het evenement is gericht op alle doelgroepen, er is kinderanimatie voorzien, maar er is ook voldoende te beleven voor volwassenen’’ zegt Vingerhoets. Om een zo hoog mogelijke opkomst te realiseren gebruiken de organisatoren van Wilde Furda kanalen zoals Facebook en Instagram pagina’s. Bram Delwiche probeert ook mensen persoonlijk op de hoogte te brengen van het evenement. ‘’Op dit moment probeer ik vooral de straten in te gaan om de mensen op de hoogte te brengen van wat het evenement zal inhouden’’ vertelt hij.

De opbrengst van Wilde Furda wordt gebruikt voor het organiseren van het volgende evenement en het onderhouden van het terrein, zo kan Wilde Furda voort blijven bestaan.