De oorlog tussen Rusland en Oekraïne is ondertussen al meer dan een jaar aan de gang en heeft voor veel problemen gezorgd binnen de energie- en voedselmarkten. De prijzen stegen enorm door een gebrek aan grondstoffen op de markt, waardoor veel bedrijven tegen het faillissement aankeken. Economisch bedrijf ‘Smartfin’ speelt in op de gevolgen van de oorlog, waardoor het conflict niet enkel voor negatieve gevolgen zorgt.

Smartfin is een fonds dat investeert in aandelen van (technologie)bedrijven. De aandelen verkopen ze uiteindelijk voor een zo hoog mogelijke prijs. De oorlog tussen Oekraïne en Rusland veroorzaakte veel negatieve effecten voor Smartfin: “Een van de bedrijven uit onze portefeuille had een grote afdeling in Oekraïne waar 120 mensen werkten. Op dat moment hadden we ook nog een dochterbedrijf in Duitsland en toen de oorlog uitbrak, hebben we de Oekraïense werknemers voorgesteld om naar Duitsland te trekken. Daar vonden ze een veilig onderkomen en konden ze aan de slag blijven. Uiteindelijk kwamen er slechts twee werknemers richting Duitsland, de rest trok naar het front als soldaat. Daardoor verloren we veel werkkrachten. In Oekraïne hadden we ook veel technologiebedrijven, waar toeleveranciers, testers en ontwikkelaars voor ons werkten. Ook zij gingen aan de slag als soldaat, waardoor we plots met een tekort aan personeel zaten. Dat zorgde voor een acute problemen, waarmee we aan de slag moesten”, verklaart Jurgen Ingels.

Renteverhoging

Door de oorlog kwam er meer vraag dan aanbod, met een inflatiegolf als gevolg. De inflatie werd tegengegaan door een verhoging van de rente, wat positieve en negatieve gevolgen had voor Smatfin: “Renteverhoging is voor ons enerzijds een slechte zaak omdat wij investeren in technologiebedrijven. De waarde van die ondernemingen hangt af van toekomstige winsten. Door de hogere rente, zakte de waardering van de Techbedrijven met 50 tot 60 procent. Dat is nadelig voor de bestaande bedrijven waarin we investeerden, want hun waarde zakte fel. Anderzijds was er voor ons ook een positief gevolg omdat we aandelen in technologiebedrijven konden kopen voor een veel lagere prijs. Die investeringen kunnen we dan voor veel meer geld verkopen als de oorlog ooit stopt.”

“Coronacrisis was een slechtere periode”

De coronacrisis was voor veel mensen een periode om snel te vergeten. De economie kende een dieptepunt en voor het bedrijf van Jurgen Ingels zorgde die crisis voor veel uitdagingen: “Vooral in het begin was er paniek omdat we niet meer ter plaatse mochten samenkomen. Ik kon dus niet meer naar vergaderingen en onze cijfers zakten snel. Na een tijdje konden we ons aanpassen aan de situatie en onszelf heruitvinden. De technologie om online te vergaderen zorgde er uiteindelijk voor dat we alsnog zaken konden doen. Tijdens de coronapandemie bleef de waarde technologiebedrijven redelijk stabiel, en door de oorlog schommelen die cijfers veel meer. Daardoor kunnen we nu goedkoper investeren in bedrijven. Ik concludeer dat we tijdens de coronacrisis moeilijker konden werken dan tijdens de economische crisis als gevolg van de oorlog.”

CEO van Smartfin, Jurgen Ingels ©James Verherbruggen