Ook de voorbereiding voor de voedselbedeling vergt aardig wat tijd ©Jarne Muysewinkel

De druk op de voedselbedeling voor armere gezinnen wordt groter, want sinds de coronacrisis en de oorlog in Oekraïne is het leven alleen maar duurder geworden. Veel mensen krijgen de touwtjes niet meer aan elkaar geknoopt en verkeren in een moeilijke economische situatie. Voor sommigen is er hulp vanuit de OCMW’s, die elk op hun beurt hun steentje willen bijdragen via een voedselbedeling, maar de vraag daarnaar wordt steeds groter.

Het aantal gebruikers dat naar de voedselbedeling trekt, stijgt. Dat bevestigt Lieve Mertens, verantwoordelijke voor voedselbedeling van OCMW Hamme. Volgens haar is de stijging te wijten aan verschillende factoren. “Door de coronacrisis zagen we een felle stijging in het aantal gebruikers van de voedselbedeling. De oplopende energieprijzen en voedseltarieven deden er ook geen goed aan. Het is de combinatie van deze factoren die ervoor zorgt dat de mensen die het al moeilijk hadden, het steeds moeilijker krijgen en de stap naar de voedselbedeling zetten.”

Ondanks het stijgende aantal klanten van de voedselbedeling, ging de hoeveelheid geschonken goederen niet de lucht in. Het is dan ook moeilijk om iedereen evenveel mee te geven. Door initiatieven als ‘Too Good To Go’ worden maaltijden snel verkocht. Bovendien schenken supermarkten sowieso minder weg op dagen waarop ze merken dat er minder producten dreigen hun houdbaarheidsdatum voorbij zijn.”

Zoektocht naar extra partners

Het OCMW onderneemt zelf stappen om meer voedsel te krijgen. Zo gingen ze op zoek naar extra partners om beter aan de toenemende voedselvraag te voldoen. Ze halen nu groenten op via een veiling. Tweemaal per week is er een voedselverdeling in Hamme. “De mensen mogen dan ook twee keer komen en we zorgen ervoor dat iedereen een gelijkwaardig pakket heeft op basis van de samenstelling van het gezin. Zo krijgt iemand die alleen woont minder voedsel dan iemand die een gezin moet onderhouden. Op basis van een berekening krijgen zij een gepast pakket,” vertelt Mertens.

Door de opeenstapeling van crisissen is de vraag naar voedsel bij het OCMW groter. Maar niet iedereen komt in aanmerking. “De mensen die gebruik willen maken van de voedselverdeling moeten eerst bij het OCMW passeren voor een sociaal onderzoek. Daarbij wordt er door een maatschappelijk werkster nagekeken of die mensen aan de voorwaarden voldoen. Zo wordt er gekeken naar het leefloon, of de persoon in budgetbeheer zit, hoeveel schulden er zijn en of die mensen een duwtje in de rug kunnen gebruiken.”

Dankbaarheidsgevoel overheerst

Ondanks het feit dat het aanbod aan producten kleiner wordt, is er bij de gebruikers nog altijd een enorm gevoel van dankbaarheid. “In elke sector zijn er wel eens kritische opmerkingen, maar mensen zijn vaak heel dankbaar voor wat ze krijgen. De stap die die mensen moeten zetten naar de voedselbedeling is groot. Mensen schamen zich vaak om te komen en zijn dan ook blij met de goederen die ze krijgen. Het is dan ook iets extra, uiteindelijk zullen de mensen wel nog altijd naar de winkel moeten voor een aantal producten.”