Een vrij moment in Ken Pieters’ agenda vinden in tijden van verkiezingen is niet voor de hand liggend. Als eindredacteur van VTM-nieuws is de combinatie tussen werk en familie daardoor niet altijd gemakkelijk. “Onbewust ben je er dagelijks mee bezig, maar ik probeer een goede work-life balance te creëren.”

Ken Pieters (34) is sinds enkele jaren eindredacteur bij VTM Nieuws. Met de aankomende verkiezingen is hij een drukbezet man. Iets wat niet altijd te combineren valt met zijn thuisleven.

Welke druk ervaar je als eindredacteur? Neem je dit mee naar huis? 

“Vooral in verkiezingstijd wil ik niets missen. Ik neem dus vaak “nieuws” mee naar huis, want als eindredacteur stopt mijn werk nooit. Mijn vrije tijd inruilen voor voorbereidingswerken en meetings in tijden van verkiezingen is dagelijkse kost. Om dit te compenseren, sport ik vaak om mijn gedachten te verzetten of spendeer ik tijd met mijn vriendin. Daarnaast ben ik meer getriggerd om zelfs in mijn vrije tijd alles op te volgen, bijvoorbeeld debatten kijken en podcasts beluisteren. Maar dit plan ik in op momenten wanneer ik alleen ben. Vooral de tijd slim gebruiken en goed plannen zou ik meegeven als tip.”  

Voelt u zich verantwoordelijk voor de reactie en mening van de kiezer op jouw werk? 

“Ik ben wel benieuwd hoe de mensen op straat reageren op het resultaat dat ik geproduceerd hebt. Ook de mening van mensen op de redactie zijn belangrijk, want iedereen heeft een andere expertise. Ik kan van iedereen leren, ook van familie en vrienden. Iedereen heeft hier een mening over. Iets wat ook zeer relevant is, want iedereen heeft een andere kijk op je werk. Ik sta open voor commentaar vanuit alle hoeken en ik neem dit mee in mijn achterhoofd bij het maken van toekomstig nieuws.”

Hebben negatieve meningen van kijkers een invloed op jou als persoon? 

“Nee, ik denk dat je dat moet kunnen loslaten. Politiekers vallen vaak jongere journalisten aan. Dan ben ik de eerste om te zeggen dat ze maar direct naar mij moeten komen. Regelmatig krijg ik dan een telefoontje in mijn vrije tijd, maar ik kan daar zeer goed mee omgaan en relativeren. Mijn dag zal daardoor niet helemaal om zeep zijn.”

Hoe moeilijk is het om een evenwicht te vinden tussen objectiviteit in het nieuws en je persoonlijke meningen? 

“Voor mij is dat niet moeilijk. Het is niet omdat ik bijvoorbeeld een politieke voorkeur heb
voor CD&V dat ik ze daarom meer aandacht zal geven in het maken van nieuws. We moeten als journalist ook neutraal blijven en iedereen dezelfde kans geven.”

Ben je in je privéleven minder kritisch voor de mensen door je objectiviteit als journalist en eindredacteur? 

“Ja, want ik volg alles meer. Ik krijg hierdoor verschillende invalshoeken. Naast de conflicten, internationale oorlogen en economie volg ik de kleine menselijke verhalen. Hierdoor krijg ik een breder kennisveld. Als resultaat ga je mensen sneller begrijpen en sta je open voor ieders mening.” 

Had jij op een bepaald moment in je carrière bij VTM het gevoel te weinig tijd te nemen voor jezelf? 

“Mijn eerste verkiezingen in juni waren een hectisch moment. Ik leef er dan heel de week naartoe, en sluit mij volledig af van familie en vrienden. Hierdoor zie je je partner veel minder, want je vertrekt vroeg richting de redactie en komt laat weer thuis. Daarna moet je wel bewust weer tijd maken voor je familie en vrienden, maar zij begrijpen ook mijn functie als eindredacteur op zulke momenten.”

Heb je weleens overwogen om je rol als eindredacteur te veranderen om meer tijd voor jezelf of je omgeving te hebben? 

“Ik denk dat ik er altijd over moet nadenken of ik mij in de toekomst als redacteur zie werken. Voorlopig lukt dit nog allemaal, maar in bijberoep geef ik opleidingen voor bedrijven. Dan denk ik soms dat ik wat gas moet terugnemen in mijn bijberoep om meer vrije tijd te nemen voor mezelf, familie en vrienden. Op de redactie werken we in shiften, waardoor ik enkele dagen thuis ben. Als ik lang op reis ben, is het ook wel de gewoonte om mijn pushmeldingen uit te zetten en even “offline” te gaan.”

Heeft het werken bij VTM je levensstijl veranderd? 

“Ik betrap mezelf erop dat mijn leven in functie staat van nieuws volgen en maken. Onbewust ben ik er dagelijks mee bezig, maar ik probeer een goede work-life balance te creëren.”