De bekende DJ Armin van Buuren ging recent door een zware periode. Door zijn drukke agenda voelde hij enorm veel druk. Een gevoel dat veel DJ’s herkennen. Ook Nina Black.

Na een energiek optreden val je plots weer alleen

Nina

“Het leven als DJ kan heel eenzaam zijn”, vertelt DJ Nina Black. Zij is elke vrijdag te horen op MNM en speelde sets op grote festivals als Tomorrowland, Rock Werchter en Pukkelpop. “Toch schuilt er meer achter het leven van een DJ dan de meeste mensen denken. Een van de onderschatte thema’s is eenzaamheid.”

Eenzame DJ

Ook bij Black zelf heeft eenzaamheid al deel uitgemaakt van haar leven. “Soms sta je voor een publiek van 10.000 personen, en even later zit je uren alleen in de auto. Dat contrast is soms zodanig groot dat het een enorme impact kan hebben. Ik denk dat dit kan leiden tot depressieve gedachten.”

“Ik probeer zelf die eenzaamheid te doorbreken door vrienden mee te nemen naar optredens. Het is een enorm verschil om te weten dat er mensen achter je staan.” Vervolgt Black haar verhaal. “Het concept ‘Boiler Room’ vind ik ook enorm plezant. Dat is een optreden waarbij mensen rondom je dj-booth verzamelen. Mensen naast, achter en voor je zien, dat zorgt voor een enorme boost.”

Mentale gezondheid

Een jaar geleden nam Nina de beslissing te stoppen met haar voltijdse job. De combinatie woog te veel op haar fysieke en mentale gezondheid. “Ik heb therapie gevolgd, omdat ik er volledig doorzat. Iets wat ik ook in vlogs en op sociale media liet zien aan mijn volgers. Ik vind het belangrijk om mee te geven dat voldoende rust nemen belangrijk is.”

Black vindt het een goede zaak dat er steeds vaker gesproken wordt over mentale gezondheid. “Als dj voel je de druk om altijd vrolijk en energiek te zijn. Doordat Avicii, Armin van Buuren en andere grote artiesten zich hebben uitgesproken over hun problemen, is het onderwerp geen taboe meer. Er zijn veel mensen die zich gelukkig voordoen maar diep vanbinnen met depressieve gedachten zitten.”

Een zicht op de toekomst

Nina probeert heel hard te letten op haar gezondheid. Zeker nu ze het bericht van Armin van Buuren zag voorbij komen. Vanaf ze voelt dat haar lichaam rust nodig heeft, wil ze daar ook naar luisteren. “Ik geef dat meteen door aan mijn management. Die zorgen dat ik tussen mijn boekingen rustmomenten heb. Ik ben nu al op de hoogte dat ik een drukke zomer ga hebben, dus hebben we op voorhand ingecalculeerd dat ik in oktober tien dagen rust heb. Er wordt veel rekening mee gehouden.”