De rommelmarkt in Zulte komt er weer aan, tot groot enthousiasme van de inwoners. Op zaterdag 19 mei sluit de organisatie de dorpskern opnieuw een hele dag af en tovert die om tot een bruisende markt vol kraampjes. Al vijftig jaar lang verzamelen Zultenaren hun oude spullen om te verkopen op deze ‘hoogdag’. Wij doken in de herinneringen van een halve eeuw rommelmarkt.
Vroeger lag de organisatie in handen van Jozef De Poorter en het Davidsfonds. In 1973 organiseerden ze een feestweekend, het Weekend van Zulte. De Zultenaar stond toen centraal. De eerste rommelmarkt vond dat weekend plaats, en telde slechts zeven kraampjes. Toch vonden de inwoners het een groot succes. Daardoor besloot Jozef de organisatie van de rommelmarkt namens het Davidsfonds voort te zetten.
Beginjaren
Vader Jozef was ook actief bij het damesvoetbal van Zulte. Samen met het Davidsfonds organiseerden enkele speelsters de rommelmarkt. De leden van de voetbalclub stonden toen achter de bar terwijl de vrijwilligers van het Davidsfonds verse pannenkoeken bakten in de keuken van jeugdhuis Knipperlicht. De organisatie was toen eenvoudig, maar Jozefs doel was duidelijk: Zultenaren samenbrengen voor een gezellige dag. Jozef slaagde in zijn opzet.









In de beginjaren was er een artiestenfoor. Lokale kunstenaars mochten er gratis hun werken tonen aan de bezoekers. Ook volkszangers en andere artiesten zorgden voor extra sfeer. Vandaag maakt de artiestenfoor geen deel meer uit van de rommelmarkt: “Er kwam nog amper volk kijken, het extra werk woog ook niet op tegen de moeite”, zegt Johan.
Van vader op zonen
Na het afscheid van Jozef De Poorter als voorzitter nam zoon Geert met zijn vrienden van vzw Aktief de fakkel over. Kort daarna volgde er een uitbreiding van de rommelmarkt. Naast het Gaston-Martensplein en de Limnanderdreef voegde de organisatie ook de Oeselgemstraat toe aan het parcours. “De editie van 2014 telde een recordaantal van 200 standhouders. Mijn broer moest de markt toen wel uitbreiden om te blijven groeien”, zegt Johan. “Mijn broer deelde de kramen beter in en zorgde met extra en betere reclame voor nog meer bezoekers.”
Toen Geert stopte met de organisatie, namen zijn broer Johan en zijn vrienden het over. Vzw Aktief gaf het stokje door aan vzw De Rossbrau, een vriendengroep van oud-KSA’ers uit Zulte. “We betrekken ook de kinderen van onze vrijwilligers bij de organisatie. Ze wilden dat zelf graag en wij vinden het ook leuk. Ze helpen in de bar, doen de afwas of houden een oogje in het zeil. Sinds kort hebben ze allemaal een trui met hun naam, zodat ze zich echt deel van het team voelen”, zegt Johan.
Door de coronapandemie en de bijhorende maatregelen sloeg de rommelmarkt in 2020 en 2021 twee edities over. “Voor de editie van 2020 waren de inschrijvingen al geopend en hadden mensen al betaald. We hebben toen iedereen zijn geld teruggegeven. We hebben wel het geluk dat we geen medewerkers zijn kwijtgeraakt. Veel verenigingen zijn na de pandemie nooit meer opgestart. Zonder medewerkers zou er dus geen rommelmarkt zijn, want we hebben heel wat mensen nodig om alles in goede banen te leiden”, legt Johan uit.
Vijftig jaar herinneringen
De weergoden zijn de rommelmarkt meestal goedgezind. “In 2024 viel er ’s ochtends rond zes uur een stortbui,’ herinnert Johan zich. “Standhouders bleven in hun auto zitten. Al hun spullen werden nat en even vreesden we het ergste, we zagen de rommelmarkt letterlijk in het water vallen. Gelukkig klaarde het een uur later op en hadden we een prachtige dag.” Die regenbui bleef samen met andere herinneringen hangen bij enkele vaste standhouders en bezoekers.
“Elk jaar keren veel standhouders terug. Met sommigen bouw je echt een band op”, zegt Johan. “Zo was er een man met een worstenkraam die altijd op dezelfde plek bij de Oeselgemstraat wilde staan. Dit jaar vernamen we dat hij overleden is. Ik kende hem amper, maar het raakt me toch.” Johan herinnert zich ook Miss Rommelmarkt, een vrouw in knalroze jurk die overal opduikt. Of een man die op het kerkplein altijd extreem traag zijn auto uitlaadde om die zo lang mogelijk te laten staan, ondanks het verbod dat er toen was.
Voor veel Zultse standhouders draait het minder om verkoop en meer om plezier. Vriendengroepen komen samen om spullen te verkopen of gewoon om te genieten van een gezellige dag al dan niet gevuld met veel aperitieven. Een plek waar de verkoop wel altijd goed loopt, is Frituur Pats op het kerkplein. “Aan het einde van de dag trekken veel standhouders met hun opbrengst naar daar”, zegt Johan. Alleen de frituur mag frietjes verkopen. Ander eten is enkel toegestaan voor kraampjes die door de organisatie zijn uitgenodigd. Zo steunen ze de lokale horeca in de buurt van het parcours.
De organisatie viert de vijftigste editie van de rommelmarkt feestelijk. Er komt opnieuw entertainment. Zo zijn er circusartiesten en rondtrekkende muzikanten. Met bijna 300 standhouders is dit niet alleen een feesteditie, maar ook recordeditie. Nog eens vijftig edities zal Johan niet meer organiseren, maar zolang de vriendengroep achter vzw De Rossbrau enthousiast blijft, blijft Johan dat ook.
1973
Davidsfonds Zulte organiseert ‘Het weekend van Zulte’ waar de eerste Zultse rommelmarkt plaatsvindt met slechts zeven standhouders.
2013
De veertigste editie met de laatste artiestenfoor waar lokale kunstenaars gratis hun werken of talenten konden tonen.
2014
Aartsvader van de Zultse rommelmarkt Jozef De Poorter stopt als voorzitter. Zoon Geert De Poorter en vzw Aktief nemen de organisatie over.
2015
De rommelmarkt groeit uit zijn voegen en breidt zijn parcours uit. Naast het Gaston-Martensplein en de Limnanderdreef wordt nu ook de Oeselgemstraat onderdeel van de markt.
2017
Broer Johan De Poorter en vriendengroep vzw De Rossbrau nemen de organisatie over.
2020
De voorbereidingen waren in volle gang toen corona toesloeg en de organisatie genoodzaakt was om de rommelmarkt te annuleren.
2021
Door de bijhorende coronamaatregelen ging de rommelmarkt voor een tweede keer niet door.
2025
Vijftigste editie van de rommelmarkt met een recordaantal inschrijvingen.