Stad Oudenburg organiseert sinds 2022 een jaarlijkse belevingsmarkt. Op paasmaandag vond dit jaar de vierde editie plaats. Het evenement is uitgegroeid tot een vaste waarde voor jong en oud. In dit artikel blikken we terug én vooruit op deze levendige stadsambitie.
Vol trots denken schepen van lokale economie Stefaan Reynaert en schepen van markten Jeroen Lingier terug aan de vierde editie van de belevingsmarkt. “We kunnen spreken van een échte topeditie”, klinkt het bij Lingier. “Voor het vierde keer op rij waren de weergoden ons goed gezind.” Het stadsbestuur zet hard in op beleving en evenementen, zoals de avondmarkt, Duck Fest en de belevingsmarkt. Wat begon als een probeersel met een paar standjes en een honderdtal bezoekers groeide uit tot een jaarlijkse trekpleister die de stad prominent op de kaart zet. Op de belevingsmarkt kunnen bezoekers proeven, ontdekken en genieten van verschillende gerechten, drankjes, winkels en belevingsstandjes.

“Op de belevingsmarkt staat ook lekker eten al sinds het begin centraal”, vertelt Jeroen Lingier. Het stadsbestuur werkt bij iedere editie nauwlettend samen met Family Fair. Zij staan in voor de standhouders en belevingskraampjes. Voor het eerst werd een ‘food corner’ voorzien op de belevingsmarkt. “Bij de eerste edities stonden alle voedselstandjes verspreid over het gehele parcours”, zegt Lingier. “Mensen konden bij het dichtstbijzijnde kraam een maaltijd of snack kopen, om daarna een ander kraampje tegen te komen dat een product verkocht die hen beter zou smaken. Ook de standhouders die veel verder op het parcours stonden kregen een pak minder klanten. Dat is natuurlijk niet de bedoeling”, vervolgt Stefaan Reynaert. “De foodcorner gaf de bezoekers een duidelijk overzicht en de standhouders een eerlijke kans om hun producten te verkopen.”
“We zetten onze stad met dit unieke evenement écht op de kaart in de regio”
Stefaan Reynaert
Evolutie van de belevingsmarkt
Stad Oudenburg was vroeger een Romeinse vestiging. Daardoor zijn er in de stad veel archeologische vondsten gedaan. De geschiedenis van Oudenburg kan je ontdekken in het Romeins Archeologisch Museum. Het RAM is omgeven door grote grasvelden en een parking; de ideale plaats voor de belevingsmarkt.
Hoewel het evenement al vier jaar op dezelfde plek georganiseerd wordt, nam de stad dit jaar nieuwe beslissingen om deze editie een extra ‘boost’ te geven. “Dit jaar hebben we voor het eerst de Marktstraat afgesloten,” vertelt Jeroen Lingier. “Die weg vormt de verbinding tussen de drie belangrijkste plaatsen van onze stad: de markt, het RAM en de Abdijhoeve. Midden in die ‘driehoek’ ligt de belevingsmarkt.” Om bij de belevingsmarkt te komen, moesten de bezoekers per voet via die straat wandelen. Die beslissing werd dan ook niet zomaar gemaakt. “Je kan de marktstraat zowat omschrijven als de ‘winkelstraat’ van Oudenburg”, zegt Stefaan Reynaert. “Die stroom van bezoekers vormt een menigte van mogelijke klanten voor onze handelaars. Zij waren dan ook meer dan tevreden met het nieuwe initiatief. Op die manier ondersteunen we niet alleen het evenement, maar ook de lokale economie”, klinkt het.
Daarnaast raken er elk jaar steeds meer externe partijen betrokken bij de belevingsmarkt. “Dit jaar werd er in samenwerking met de bibliotheek een boekenverkoop georganiseerd”, vertelt Jeroen Lingier. Bezoekers konden in het Romeins Archeologisch Museum terecht om de oude boeken van de bibliotheek over te kopen voor een schappelijke prijs. “Op die manier raakt de bibliotheek af van haar oude overbodige boeken en kunnen de bezoekers een nieuw stukje literatuur mee naar huis nemen”, vervolgt Stefaan Reynaert. “Zo krijgen de oude boeken op een duurzame manier een tweede thuis.”
Impact op Oudenburg
De belevingsmarkt brengt veel meer op voor de stad dan enkel economisch gewin voor haar lokale handelaars. Ook jeugddienst en de chiro stonden tussen de standjes. Emma Senesael is leider in de chiro van Oudenburg en zag hoe hun jeugdbeweging met een standje pronkte op de belevingsmarkt. “Om ons zomerkamp te financieren verkochten we potjes stierenboter.” Stierenboter is boter gemengd met bruine suiker, en wordt op chirokamp traditiegewijs gegeten door de kinderen. “De belevingsmarkt is voor ons de perfecte plek, omdat er zoveel mensen langs de standjes passeren.” De verkoopt werd een groot succes. “Ons standje heeft in totaal 120 euro opgebracht,” klinkt het. Naast de opbrengst voor het kamp kan de belevingsmarkt ook nieuwe leden voor de chiro aantrekken. “Mensen die net in Oudenburg of in de nabije omgeving wonen komen langs die weg ook in contact met onze jeugdbeweging”, vertelt Emma. “We hopen op die manier nog nieuwe kindjes in onze werking te verwelkomen.”
Voor het eerst werd bij deze editie ook een grote opruimactie ingericht. “Onze stad bevat veel groene gebieden en een grote vaart, die jammer genoeg niet gespaard blijven van afval en vervuiling”, vertelt Stefaan Reynaert. “We doen als stad onze uiterste best, maar merken dat ook de mensen zelf hun steentje willen bijdragen. Daarom zagen we in de belevingsmarkt de perfecte kans om iets aan de vervuiling te doen. Een plaats waarop een grote groep geëngageerde mensen samenkomt? Daarin zagen wij de ideale mogelijkheid.”
Kijk: Terugblik Belevingsmarkt editie 2024 ©Stad Oudenburg
Toekomst van de belevingsmarkt
Na vier edities blijft het stadsbestuur even ambitieus voor de volgende edities. “We willen dat de belevingsmarkt een eyecatcher van de regio blijft”, zegt Jeroen Lingier. “Onze belevingsmarkt is uniek in West-Vlaanderen, en dat zet onze stad ook duidelijk op de kaart.” Volgens Stefaan Reynaert moet de markt wel zijn lokale sfeer behouden, ondanks de groei van het evenement. “We moeten vooral de kwaliteit van de markt bewaken”, vindt Reynaert. “De producten en activiteiten moeten echt een lokale en ambachtelijke toets hebben. Niets zoiets als het, met alle respect, zoveelste frietkraam. Op onze belevingsmarkt gaat het echt om kwaliteit boven kwantiteit, en dat willen we graag zo houden.”