Deze week zijn de studenten journalistiek naar het Europees Parlement in Straatsburg afgereisd. Voor hun module Video 2 maken ze een tv-reportage voor Focus WTV, waarvan de meeste reportages uiteindelijk op tv te zien zullen zijn. Daarnaast schrijven ze een artikel voor de module Schrijven 2, waarvan de twee beste artikels in de Krant van West-Vlaanderen worden gepubliceerd. Dit was dag één.
De studenten maakten zich vroeg in de ochtend klaar om de eerste echte dag in het Europees Parlement door te brengen. De groep werd gesplitst in twee, de ene groep maakte een trip met gids Karsten doorheen Straatsburg om de stad te verkennen, de andere groep ging al naar het Parlement om interviews af te nemen of voorbereidingen te maken op de interviews dat nog komen.
Kennismaking met Straatsburg
Gids Karsten nam een deel van de groep mee om Straatsburg te ontdekken. Ze vertrokken met de tram richting het grote station van Straatsburg waar ze een van vele anekdotes te horen kregen over de geschiedenis en het ontstaan van het station. De rondleiding werd verdergezet met bezoekjes aan onder andere de katholieke kerk en de place de l’homme de fer. Eindigen deden we met een prachtig zicht op de kathedraal van Straatsburg. Na de rondleiding ging de groep zich omkleden en vertrokken ze richting het Parlement om daar ook verder te werken aan hun opdrachten.
Voorbereidingen en interviews in het Parlement
Terwijl de ene groep zich amuseert met een rondleiding in Straatsburg, was het voor de andere groep iets serieuzer en spannender. Verschillende parlementariërs stonden onze studenten al te woord. Sara Mathieu (Groen) stond ons te woord over de voedselveiligheid en landbouw, Wouter Beke (CD&V) kwam praten over de tewerkstelling, en Assita Kanko (NV-A) gaf uitleg over haar visie op de legalisering van drugs. De interviews van onze studenten gaan de goeie kant op. De komende dagen worden nog wat interviews afgerond en de opdrachten krijgen stilaan de goeie vorm.
Wat is het Europees Parlement?
Het Europese Parlement is de belangrijkste instelling van de Europese Unie. De instelling telt 705 leden, die om de vijf jaar verkozen worden door de burgers van de EU-instellingen, en ieder lid vertegenwoordigt de burger van de EU-lidstaten en speelt ook een cruciale rol in het wetgevingsproces en controle over de andere EU-instellingen. Het parlement vergadert in drie steden : Straatsburg, Brussel en Luxemburg, en deze hebben ook allemaal een functie. In Straatsburg vinden de plenaire vergaderingen plaats, in Brussel komen de commissies bij elkaar, en in Luxemburg zijn de administratieve diensten gevestigd.
Het parlement heeft drie hoofdtaken waar ze zich over buigen :
- Wetgeving : De instelling werkt samen met de Raad van de Europese Unie om wetten te maken. Veel van deze wetten hebben een grote invloed op de economie, milieu, consumentenbescherming en andere belangrijke domeinen.
- Toezicht en controle : Het Europees Parlement houdt de werking van de andere EU-instellingen, zoals de Europese Commissie, in het oog. De instelling kan bijvoorbeeld de benoeming van commissarissen goed- of afkeuren.
- Budget goedkeuren : Het Europese Parlement speelt een grote rol in de goedkeuring van de begroting. Het kan voorstellen voor de begroting wijzigen en goedkeuren, samen met de Raad van de Europese Unie.