Deze week postte Eli Iserbyt op zijn Instagram dat hij al jaren last heeft van Ischialgie. Voor veel mensen een onbekende aandoening. Toch is het een vaak voorkomend probleem die niet alleen sporters treft, maar ook de gewone mens.
Ischialgie, ook wel bekend als ischias, is een aandoening die ontstaat door een prikkeling van de ischiaszenuw. Deze zenuw loopt vanuit de onderrug via de bil naar het been en kan worden geïrriteerd door verschillende oorzaken, zoals een discusprobleem of een hernia. Dokter Piet Vanhulle legt uit: “Ischialgie komt niet alleen voor bij sportieve mensen. Ook sedentaire mensen, die niet veel bewegen, kunnen ermee te maken krijgen. Vaak is het gevolg van overbelasting, zoals te zware voorwerpen optillen. Soms ontstaat het progressief door slijtage van de tussenwervelschijven, wat met de leeftijd toeneemt.”
Uiteenlopende oorzaken
De oorzaken van ischialgie zijn divers. Bij jonge, actieve mensen kan het ontstaan door overbelasting, zoals bij veldrijder Eli Iserbyt, volgens sportdokter Alexander De Keersmaeker. “De zware crossen en het constant op- en afspringen van de fiets kunnen een trigger zijn.” Voor anderen kan een zittende levensstijl en een slechte houding de boosdoener zijn. “We zien steeds vaker lage rugpijnklachten, waaronder ischialgie, bij mensen met een bureaujob,” voegt dokter Vanhulle toe.
Symptomen en diagnose
Ischialgie manifesteert zich vaak als een pijn die vanuit de onderrug naar het been straalt. Patiënt Victor De Wael deelt zijn ervaring: “Het begon met een zeurende pijn die steeds hinderlijker werd. Lang zitten of staan werd ongemakkelijk en zelfs simpele taken, zoals schoenen aantrekken, kostten meer moeite.” Voor de diagnose wordt meestal een klinisch onderzoek gedaan, soms aangevuld met beeldvorming zoals een MRI om een hernia uit te sluiten.
Behandelopties
De behandeling van ischialgie hangt af van de ernst. Dokter Vanhulle benadrukt dat in 95% van de gevallen rust en pijnstillers voldoende zijn. “Conservatieve behandelingen, zoals kinesitherapie, zijn vaak effectief. In uitzonderlijke gevallen, bijvoorbeeld bij uitstralingen met spierzwakte, kan een epidurale injectie of zelfs een operatie nodig zijn.”
Volgens sportdokter De Keersmaeker is kinesitherapie een standaardaanpak. “We richten ons op core-stability en het versterken van de rug- en buikspieren. Een sterke kern vermindert de kans op terugkerende klachten.” Patiënt Victor bevestigt het belang van een actieve aanpak. “De oefeningen hielpen om mijn houding te verbeteren en de druk op mijn zenuw te verminderen. Het is geen wondermiddel, maar het gaf wel duidelijk verbetering.”
Preventie en herstel
Een belangrijke les uit de verhalen van zowel patiënten als artsen is dat preventie en aanpassing cruciaal zijn. Victor past zijn levensstijl nu bewust aan. “Ik blijf consequent mijn oefeningen doen en heb mijn werkplek ergonomischer ingericht. Kleine veranderingen maken echt een groot verschil.” Voor sporters is het belangrijk om een goede balans te vinden tussen belasting en rust. En voor mensen met een zittend beroep is het essentieel om een goede zithouding aan te nemen en regelmatig te bewegen.
Ischialgie is een veelvoorkomend probleem dat met de juiste aanpak beheersbaar is. Of je nu een actieve sporter bent of een kantoormedewerker, het is belangrijk om je bewust te zijn van de belasting op je rug en de signalen van je lichaam serieus te nemen. Met de juiste zorg en preventieve maatregelen kan het herstel vlot verlopen en kunnen terugkerende klachten worden voorkomen.