De eindejaarsperiode is één van de drukste periodes van het jaar voor bakkers, slagers en traiteurs. De laatste dagen liepen de bestellingen vlot over de toonbank, en nu zijn vele bezig met de laatste voorbereidingen. Wie zijn bestelling is vergeten te plaatsen is, helaas te laat. De meeste handelszaken hebben de bestellingen voor Kerstmis afgerond.
Met de feestdagen voor de deur werken slagers hard aan de laatste voorbereidingen. Zo ook bij slagerij Dierendonck in Kortrijk. “Thuis zitten zou niets voor mij zijn. Ik zou mij snel vervelen als ik niet in het atelier kon werken. Maar dit jaar is het niet drukker dan andere jaren. Gevulde kalkoen, kip, wild en ganzenlever zijn de favorieten van onze klanten”, vertelt slager Pascal Desmet.
Ook bij traiteur Parazaar in Kortrijk is het een bijzondere tijd. Normaal staat zaakvoerder Thomas Vannesten in zijn restaurant, maar dit jaar doet hij voor het eerst catering. “We hebben veel aanvragen gekregen voor onze menu’s die we aanbieden”, vertelt Thomas. “Bij ons kunnen de mensen geen losse schotels bestellen, we werken met een vast menu dat bestaat uit verschillende gangen. Het hoofdgerecht is bij ons hertenfilet of vispannetje. We merken wel dat de aperoboxen minder in trek zijn. Sinds vandaag hebben we de bestellingen ook afgerond.”
Hoewel het een drukke periode is voor veel slagers en traiteurs, merken ze een daling in het aantal bestellingen voor kerstavond en kerstdag. “Dit jaar bereiden we voor Kerstmis 250 menu’s. Voor oud op nieuw is dit ongeveer het dubbele. Wat de oorzaak hiervan is, weet ik niet. Om het overzicht te behouden, sluiten we vandaag de bestellingen af”, vertelt Vannesten.
“
Gevulde kalkoen, kip, wild en ganzenlever zijn dit jaar de favorieten bij onze klanten – Pascal Desmet
Populaire producten
Bij de bakkers verkopen de traditionele producten zoals stokbroden en kerststronken als zoete broodjes. Deze blijven toch de grootste favoriet van de Vlaming tijdens de eindejaarsfeesten. “Voor de 24ste en de 31ste blijft de kerstronk het populairste dessert”, zegt Magaly, eigenares van De Korenhalm. Ook pistolets en koffiekoeken doen het goed voor het kerstontbijt.
In bio bakkerij Dupont merken ze ongeveer dezelfde trends als het gaat om populaire producten. “De broden en kerststronken zijn ook bij ons enorm populair, maar ook de driekoningtaarten. Het is voor ons één van de belangrijkste periodes van het jaar”, zegt Benoit Dupont. “Werken tijdens de feestdagen vind ik niet erg. We doen het met de volle passie en Kerst is een belangrijke traditie.”
Voorbereiding
Een goede voorbereiding is essentieel om deze hectische periode door te komen. In de Korenhalm maken ze de bestellingen op voorhand klaar zodat de bedeling op Kerstmis een stuk efficiënter verloopt. “Naast een goede voorbereiding, is er ook extra hulp voorzien. Gelukkig heb ik veel familie en vrienden die bereid zijn om mij te helpen. Alleen zou het echt niet lukken.”
Audioreportage
Beluister ook onze sfeerreportage! Hierin geeft Thomas van traiteurzaak Parazaar wat meer uitleg over de drukke eindejaarsperiode. Dit jaar is het de eerste keer dat hij menu’s bereid met zijn traiteurszaak.